Clif Bloks energy chews test & review (2022); mijn ervaringen

clif bloks energy chews review

Clif Bloks energy chews leveren snelle energie die je nodig hebt tijdens het (duur-)sporten. De energy chews zijn net snoepjes, 100% vegan, in verschillende smaken te verkrijgen en makkelijk om op te knabbelen tijdens het bewegen. Een verpakking Clif Bloks is handig om mee te nemen en bevat twee servings per pakje.

Ik was erg benieuwd naar deze energy chews en besloot ze een keertje uit te testen tijdens het hardlopen en trailrunnen. In deze review ontdek je wat ik van deze Clif Bloks vond.

Ontdek de Clif Bloks energy chews

Clif Bloks energy chews zijn handige, halfvaste blokjes waarop je makkelijk kan knabbelen. In elk pakje zitten 6 Clif Bloks. Ze zijn een bron van koolhydraten die je de nodige energie leveren tijdens lange trainingen en wedstrijden. De Clif bloks kunnen ook gebruikt worden als afwisselingen voor andere sportvoeding zoals gels of energierepen.

De Clif bloks energy chew zijn te verkrijgen in 10 verschillende smaken, echter zijn niet alle smaken (makkelijk) te verkrijgen in België en Nederland. De Clif Bloks komen, net als de andere Clif producten, uit Amerika komen. Helaas zijn deze energy chews daarom niet de meest duurzame of ecologische sportvoeding.

Ondanks dat niet alle smaken te verkrijgen zijn, is er toch nog keuze genoeg. Wij konden de onderstaande smaken bemachtigen om te testen:

  • Mountain Berry
  • Black Cherry Cafeïne
  • Tropical Punch Cafeïne
  • Margarita (met 3x Sodium)
Clif Bloks energy chews

Daarnaast zijn er nog de volgende smaken:

  • Citrus
  • Strawberry
  • Cran-Razz
  • Ginger Ale
  • Orange Cafeïne
  • Spearmint
  • Salted Watermelon (met 2x Sodium)

Wat zit er in de Clif Bloks?

De Clif Bloks verschillen qua voedingswaarden maar amper van elkaar, ongeacht welk smaak je verkiest. Toch zijn er hier en daar enkele verschillen te vinden. Zo zijn er 3 smaken met cafeïne en 2 smaken waarin twee tot zelfs driemaal meer natrium (sodium) zit.

Eén verpakking Clif Bloks bevat standaard 100kcal en 50mg Sodium (=Natrium). De totale hoeveelheid koolhydraten per 6 Clif bloks schommelt rond de 24 gram, waarvan de helft toegevoegde suikers zijn.

Op vlak van andere voedingswaarden is er amper verschil te vinden. Enkel de 2 smaken die meer Sodium bevatten, bevatten ook een kleine hoeveelheid Calcium.

In 3 smaken werd cafeïne toegevoegd die voor een extra boost kunnen zorgen en daarnaast ook helpen om alerter te blijven tijdens langdurige inspanningen.

De ingrediënten verschillen per smaak maar zijn grotendeels biologisch. Daarnaast zijn alle smaken 100% vegan en dus zonder zorgen te gebruiken door veganisten en vegetariërs.

Elke Clif Bloks verpakking bestaat uit 6 Clif Bloks (60gr) wat goed is voor 2 servings. Eén serving (30gr) bestaat dus uit 3 blokjes en hebben de onderstaande voedingswaarden.

SmaakEnergie/per serving (30gr)Koolhydratenwaarvan suikerCafeïneSodiumCalciumKalium
Mountain Berry100kcal24g12g50mg18mg
Citrus100kcal24g12g50mg18mg
Strawberry100kcal24g12g50mg18mg
Cran-Razz100kcal24g12g50mg18mg
Ginger Ale100kcal24g12g50mg18mg
Spearmint100kcal24g12g50mg18mg
Orange cafeïne100kcal24g12g25mg50mg18mg
Black Cherry cafeïne100kcal24g12g50mg50mg18mg
Tropical Punch cafeïne100kcal24g12g25mg50mg18mg
Margarita90kcal23g12g150mg4mg18mg
Salted Watermelon90kcal24g12g100mg3mg18mg
Clif Bloks energy chews mountain berry

Wanneer moet je de Clif Bloks energy chews eten?

De Clif Bloks voorzien de spieren van de nodige koolhydraten die belangrijk zijn bij langdurige activiteiten. Daarom gebruik je de Clif Bloks bij voorkeur tijdens het sporten. Door je energiepeil aan te vullen met de Clif Bloks voorkom je dat je energievat leeg geraakt en je niet meer vooruit geraakt.

Daarnaast kan je één serving Clif bloks ook een 15-tal minuten vóór het sporten innemen om meteen vanaf het begin van extra energie gebruik te kunnen maken.

Het is aangeraden een slok water te nemen na het eten van de Clif Bloks.

Hoeveel Clif Bloks moet je eten tijdens het sporten?

Hoeveel Clif Bloks je precies moet eten is natuurlijk afhankelijk van de duurtijd van jouw inspanning. Het lichaam kan maximaal 90g koolhydraten per uur verwerken, maar zoveel koolhydraten heb je pas nodig bij erg lange inspanningen. Via onderstaande tabel kan je berekenen hoeveel servings je kan combineren met jouw andere sportvoeding en/of drank.

DuurtijdBenodigde koolhydraten
>60min
1 – 2 uur30 gram / uur
2 – 3 uur60 gram / uur
> 3 uur90 gram / uur

Duurt jouw inspanning 2u30 dan heb je elk uur zo’n 60 gram koolhydraten nodig om je energie op peil te houden en vooruit te kunnen blijven gaan. Tenzij je enkel water drinkt is het belangrijk ook rekening te houden met de voedingswaarden van de sportdrank die je tijdens de inspanning drinkt.

Door dit op voorhand te berekenen of in te schatten kan je perfect bepalen hoeveel Clif Bloks je precies nodig hebt en moet eten per uur.

Clif Bloks energy chews review

Wat natuurlijk erg belangrijk is bij elke soort sportvoeding is dat je er voldoende energie uit kan halen. Echter is het net zo belangrijk dat je de sportvoeding die je gebruikt ook lekker vindt. Wanneer je sportvoeding op zak hebt die je niet lekker vindt of niet graag eet, ga je minder geneigd zijn om ook daadwerkelijk te eten tijdens het sporten. Het spreekt voor zich dat dat natuurlijk geen slim idee is.

Smaak

De Clif Bloks zijn te verkrijgen in 11 verschillende smaken. Keuzestress krijg je er zeker van, maar toch is het goed dat de keuze ruim is. Op die manier vind iedereen wel één of misschien meerdere smaken die hij/zij graag lust en lekker vindt.

Door de beperkte beschikbaarheid van smaken vervalt het bovenstaande helaas wel een beetje. Toch heb ik ondertussen vier smaken kunnen testen tijdens het hardlopen en trailrunnen. Smaken verschillen maar toch wil ik graag mijn ervaring, met de Clif Bloks die ik getest heb, delen in deze review.

Mountain Berry

Ik was blij dat ik deze smaak te pakken gekregen had, daar ik graag bessen en rode en donkere vruchten eet. Het was dan ook geen verrassing dat deze smaak me erg beviel. Naast de natuurlijke smaken zit er wortel- en blauwe bessen sap in deze Clif Bloks verwerkt. De laatste twee zitten er in voor de kleur, toch hebben deze Clif Bloks een lekkere bessensmaak.

Clif Bloks energy chews mountains berry

Black Cherry cafeïne

Nog zo’n smaak waar ik erg benieuwd naar was. Onlangs had ik al een lekker gelletje geproefd met een vergelijkbare smaak. Ik was dus benieuwd of deze smaak me ook zou bevallen. Van kersen is bij de ingrediënten eigenlijk niet veel te bespeuren, maar de kersensmaak is er zeker wel.

Margarita

De margarita Clif Bloks spraken me niet meteen aan, aangezien ik van mezelf weet dat ik meestal niet te vinden ben voor dergelijke smaakjes. En dat was bij deze Clif Bloks niet anders. De smaak is moeilijk te beschrijven maar ik zou ze niet opnieuwe bestellen.

Tropical Punch cafeïne

Met “tropical” smaakjes heb ik zowel goede als minder goede ervaringen. In het geval van deze Clif Bloks ging de wijzer de goede kant uit. De tropische smaken lijken me wel meer tot hun recht te komen in warmere omstandigheden. De smaak is in elk geval wel goed!

Momenteel zijn de bovenstaande smaken de enige die we kunnen testen hebben. Qua smaak zijn er toch drie van de vier smaken die me erg bevielen, met de mountain berry en black cherry als absolute winnaars.

Textuur

Smaak is natuurlijk één ding, en heel erg persoonlijk. De textuur echter die is voor iedereen hetzelfde. De Clif Bloks zijn in mijn ogen de gulden middenweg tussen een gelletje en een energiereep. Door de halfzachte textuur verschilt het zowel van de textuur van gelletjes als die van repen.

Clif Bloks energy chews mountains berry
Clif Bloks vs gels

Met de Clif Bloks heb je dus iets meer werk dan met een gelletje, maar beduidend minder in vergelijking met een energiereep. Door het feit dat je toch wat moet knabbelen op de Clif Bloks krijg je wel het gevoel dat je ook echt aan het eten bent. Dit is dan ook meteen een voordeel ten opzichte van gelletjes. De Clif Bloks werk je ook beduidend sneller naar binnen dan een energiereep.

Door de combinatie van smaak en textuur krijg je het idee dat je gewoon aan het snoepen bent en niet persé je energie aan het bijvullen bent, terwijl dat natuurlijk wel het geval is. Persoonlijk vind ik dat een prettige gedachte.

Energie

De smaak en de textuur zaten dus bij de meeste smaken wel snor. Echter is het ook belangrijk dat de Clif Bloks je ook de nodige energie geven. Natuurlijk kan je dat niet exact meten. Echter kan ik na verschillende hardloopjes en trailruns wel zeggen dat de Clif Bloks mij geen enkele keer in de steek gelaten hebben.

Mits je de Clif Bloks tijdig eet en jouw totale koolhydraatinname per uur op goed op punt hebt staan werken de Clif Bloks, in mijn ogen, net zo goed als een gelletje of energiereep.

Praktisch

De Clif Bloks zitten per 6 stuks verpakt en zijn makkelijk mee te nemen. De verpakking is stevig maar toch makkelijk te openen, zelfs met handschoenen aan. Door het hoge suikergehalte van deze “snoepjes” plakken de Clif Bloks wel wat aan elkaar. Echter zijn ze ook wel weer vlot van elkaar te scheiden.

Het voordeel van de plakkerige textuur is dat, wanneer je de verpakking opent, de Clif Bloks niet uit de verpakking vliegen en zo eventueel op de grond belanden.

Ik ondervond geen enkel probleem om de Clif Bloks tijdens het lopen te eten en er op te knabbelen. In vergelijking met een energiereep duurt het veel minder lang om de Clif Bloks te verorberen, wat ik wel een voordeel vind.

Tot drie tellen kan ook iedereen, dus kan je je qua portie eigenlijk nooit vergissen. Je hoeft ook geen wiskundig wonder te zijn om deze Clif Bloks op de juiste manier te gebruiken. Met 24 gram koolhydraten per serving is de optelsom snel en makkelijk gemaakt. Gebruik je nog andere sportvoeding- en dranken dan is het wel handig om voor de inspanning even te berekenen hoeveel je van elk type precies nodig hebt per uur.

Conclusie

Ben je net als mij wel een snoepkont? Dan zijn de Clif Bloks zeker en vast ook wel wat voor jou. Daarnaast leveren ze ook gewoon de energie die je nodig hebt tijdens lange inspanningen. Qua textuur zijn de Clif Bloks de gulden middenweg tussen een gelletje en een energiereep. De Clif Bloks kunnen dus zowel een vervanging als een aanvulling op dergelijke sportvoeding zijn.

Door de beperkte beschikbaarheid van deze Clif Bloks is de keuze aan smaken in België en Nederland wel wat minder ruim. Erg jammer, maar gelukkig is er toch nog relatief veel keuze.

De Clif Bloks ga ik zeker en vast blijven gebruiken, in combinatie met mijn gelletjes en repen.

Ken jij de Clif Bloks energy chews of gebruik je ze misschien al? Laat ons zeker weten wat jij ervan vindt in een reactie onderaan de pagina.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten