Deze vegan topsporters eten plantaardig en zijn succesvol

Vegan topsporters die plantaardig eten en succesvol zijn

Veganisme zit de laatste jaren erg in de lift en steeds meer en meer mensen raken overtuigd van de voordelen ervan. Natuurlijk zijn er ook mensen die je nooit kan overtuigen hoe staalhard en bewezen de voordelen van een vegan levensstijl ook mogen zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer vegan topsporters die er openlijk voor uitkomen dat ze als veganist door het leven gaan. Hoewel je zeker en vast vooral je eigen keuzes moet maken en naar jezelf moet kijken, kunnen we het niet onder stoelen of banken steken dat we toch altijd een beetje naar deze vegan topsporters op kijken.

In principe is het dus een goede evolutie dat er steeds meer topsporters alsook andere bekende mensen veganist zijn of worden. Door hun populariteit en vele volgers op sociale netwerken kunnen zij de boodschap veel beter overbrengen dan wie dan ook. Maar wie zijn die vegan topsporters precies en zijn ze dan echt zo succesvol?

Wie zijn de bekendste vegan topsporters?

Dat het lijstje van vegan topsporters best klinkende namen bevat zal je misschien niet verbazen. Wat vooral opvallend is, is dat er vegan topsporters in enorm veel verschillende sporttakken vertegenwoordigt zijn zoals atletiek, tennis, racen, volleybal, basketbal, football, bodybuilding, ultrarunning, wielrennen, hockey, rugby, skieën, surfen en snooker.

Vegan topsporters in België en Nederland

Ook in Nederland en België zijn er enkele vegan topsporters die uitblinken in hun sport:

Frans Claes, vegan marathon mountainbiker

Frans Claes, die sinds 2009 veganist is, is een succesvolle marathonmountainbiker met een erg mooi palmares.

In 2015 en 2016 werd hij Belgisch kampioen en een jaar later won hij de UCI World Series Marathon La Paterna in Spanje en schreef hij het algemene klassement van dat jaar ook op zijn naam. In 2019 won hij op zijn beurt de Marathon Meda in Portugal.

Frans is nog steeds actief als marathon mountainbiker en droomt van het wereldkampioenschap en de Cape Epic in Zuid-Afrika.

Sanne Visser, vegan powerliftster

De Nederlandse powerliftster Sanne Visser laat er geen twijfel meer over bestaan dat je voor zware krachtsport absoluut geen vlees nodig hebt.

Ze werd in 2015 veganiste omwille van haar gezondheid. Haar lichamelijke klachten verdwenen als sneeuw voor de zon toen ze volledig vegan werd. In 2016 werd ze Nederlands kampioen powerliften en verbeterde ze het Nederlands record in het deadliften. Ze behaalde daarna ook nog de titel van sterkste vrouw van België in de strongwoman competitie.

Nienke van Overveld, de fitste vrouw van Nederland

Ook Nienke van Overveld is zo’n krak in haar vak en daarenboven eet zij ook nog eens volledig plantaardig.

In 2019 kroonde zij zich tot kampioene en nummer 1 van Nederland op de CrossFit open (een wereldwijde online wedstrijd die 5 weken duurt).

De titel van fitste vrouw van Nederland (2020) heeft ze dan ook niet gestolen.

Vegan topsporters internationaal

Op internationaal vlak zijn er best veel klinkende namen die hun topprestaties volledig plantaardig neerzetten. Het moet wel gezegd dat deze sporters vaak niet hun hele carrière en de daarbij horende prestaties op een plantaardige wijze hebben neergezet.

Het is wel indrukwekkend dat deze topsporters, na de switch naar een vegan lifestyle, de prestaties van daarvoor minstens zijn blijven evenaren of zelfs nog hebben verbeterd.

Formule-1 piloot Lewis Hamilton, die in 2017 veganist werd, blijft ondertussen de wereldtitels opstapelen. Ook Novak Djokovic is tot op de dag van vandaag succesvoller dan ooit nadat hij in 2011 voor plant-based koos.

Naast de bovenstaande klinkende namen zijn er dus ook enorm veel minder bekende namen, die zeker en vast ook een vermelding verdienen dankzij hun sterke en sublieme prestaties.

Twijfel je zelf nog aan wat jij allemaal in je mars hebt, of ben je nog niet helemaal overtuigd dat sporten en presteren ook volledig plantaardig kan, laat je dan zeker en vast inspireren en motiveren door de topsporters uit het volgende lijstje.

Vegan topsporters vind je in verschillende sporten en disciplines

Wat me vooral opvalt in het ellenlange lijstje van vegan topsporters is dat er enorm veel ultra-lopers, triatleten en andere duursporters vertegenwoordigt zijn.

Anderzijds vind je er ook enorm veel bodybuilders, powerlifters, strongmen en strongwomen terug. Ook in vele traditionele sporttakken vind je steeds vaker vegan atleten terug. Ook tussen de paralympiërs zijn er meer en meer veganisten.

Naast football, baseball, basketbal, volleybal, wielrennen en atletiek zijn er ook soms best verrassende disciplines waar vegan sporters mee aan de top draaien. Denk maar aan Peter Ebdon en Neil Robertson in het snooker.

Deze vegan topsporters doen misschien wel een belletje rinkelen

Scott Jurek, vegan ultrarunner

Scott Jurek is misschien wel de bekendste naam onder de ultralopers. Hij is al veganist sinds 1997 en hij is er rotsvast van overtuigd dat zijn eetpatroon cruciaal is voor zijn gezondheid, uithouding en herstel.

Zijn erelijstje is dan ook gigantisch te noemen en verdient alleen maar vaten vol respect. Zo won hij onder andere driemaal na elkaar de Spartathlon, een ultramarathon van maar liefst 246 kilometer die hij in minder dan 23u liep.

Ook werd hij in 2015 de trotse bezitter van het record van de 2189 mijl lange Appalachian trail (het langste voetpad voor hikers ter wereld), en dat dan nog eens in erbarmelijke weersomstandigheden. Hij deed er in totaal 46 dagen over. Niet voor niets werd hij daardoor benoemd tot vegan atleet van het jaar.

Hij won minstens 24 ultramarathons die langer waren dan 77 kilometer. Daarnaast won hij al 7 maal de Western States 100-Mile Endurance Run.

Hij mag dus zeker en vast één van de beste (lange afstand) lopers ter wereld genoemd worden. Ook kreeg hij driemaal de titel van ultraloper van het jaar.

In de documentaire “The Game Changers” komt Scott uitgebreid aan bod en wordt hij gevolgd tijdens zijn recordpoging op de Appalachian trail.

Patrik Baboumian, vegan strongman

Deze exentrieke vegan strongman van Iranese origine ken je zeker en vast ook uit “The Game Changers”.

Na enkele jaren vegetariër te zijn geweest besloot hij in 2011 om volledig plant-based te gaan. In 2012 werd hij meteen Europees kampioen powerliften en brak hij daarnaast nog verschillende wereldrecords. Hij kreeg dat jaar ook als allereerste de titel: vegan atleet van het jaar.

Patrik zet zich ook erg hard in om andere atleten en mensen te inspireren om veganisme een kans te geven.

Adam Hansen, vegan wielrenner

Deze naam doet zeker en vast een belletje rinkelen als je het wielrennen een beetje volgt of volgde. Deze Australiër, die onder andere voor Lotto (van 2011 tot 2020) heeft gereden, won ritten in enkele grote rondes zoals de Giro d’Italia en de Vuelta. Daarnaast werd hij ook Australisch kampioen tijdrijden.

Ook heeft hij het record in handen van de meeste opeenvolgend gereden grote rondes (Giro, Tour en Vuelta). Hij nam maar liefst 20 keer na elkaar deel en in totaal zelfs 28 keer.

In 2004 en 2005 won hij de Crocodile Trophy, de zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld. Adam Hansen at gedurende zijn carrière zo goed als volledig plant-based. In 2017 liet hij ook honing voor wat het was en werd hij voor de volle 100% veganist.

Meagan Duhamel, vegan kunstschaatster

De Canadese Meagan Duhamel is een bekende naam in het kunstschaatsen. Zowel individueel als in het paarrijden was ze erg succesvol. In december 2008, na het lezen van een boek over de voordelen van veganisme, schakelde ze van de ene dag op de andere over op een volledig veganistisch eetpatroon.

Op de Olympische winterspelen won ze een gouden en zilveren medaille met het landenteam en een bronzen medaille met haar partner. Daarnaast won ze ook twee maal de wereldtitel bij de paren. Ook was ze 7 jaar lang ongeslagen op het nationale kampioenschap.

Seba Johnson, overtuigd vegan Olympiër

Seba Johnson was actief in het skiën en nam meermaals deel aan de Olympische spelen. Ze was al veganiste vanaf haar geboorte en heeft nooit dierlijke producten geconsumeerd. Zij kwam uit voor de U.S. Virgin Islands.

Op de Olympische spelen van 1988 was ze met haar 14 jaar de jongste en ook de eerste vrouwelijke zwarte atlete op de Olympische geschiedenis. Dat jaar mocht ze ook de vlag van haar land dragen.

In 1991 werd ze tijdens de World Cup gediskwalificeerd omdat ze weigerde een skipak van leer en wol te dragen. In 1994 weigerde ze deel te nemen aan de Olympische spelen in Noorwegen omwille van de walvissenjacht die daar nog steeds plaatsvond.

Geen indrukwekkend palmares maar toch een naam die niet snel zal vergeten worden. Door zich te kwalificeren voor de Olympische spelen, deel te nemen en daarbij nog eens op te komen voor de rechten van de dieren, verdient Seba Johnson zeker en vast een plaatsje in dit lijstje.

Jij en ik

Je leest het goed, ook jij en ik horen zeker en vast in dit lijstje te staan. Moet je daarvoor olympisch of wereldkampioen worden? Een Grand Slam winnen? Een wereldrecord verbreken? Zeker en vast niet.

Topsport heeft voor iedereen een andere invulling en dat is maar goed ook. Wat voor de één slechts een opwarming is kan voor de andere persoon een unieke prestatie van formaat of een ultiem doel zijn.

Het maakt niet uit wat je doet. Wanneer jij boven jezelf uitstijgt, je grenzen verlegd en je (sportieve) doelen behaald, ben jij ook een topsporter en hoor jij hoe dan ook thuis in dit lijstje!

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten