Garmin Fenix 7 vs 6; wat zijn de verschillen?

Garmin Fenix 7 vs 6

Met de Fenix 7 brengt Garmin weer een nieuw multisporthorloge op de markt. De Fenix 6, die ik zelf ook gebruik, krijgt er dus weer wat extra concurrentie bij. Maar wat zijn de verschillen en zijn deze verschillen de meerprijs waard? Moet je je Fenix 6 meteen gaan upgraden of toch niet? Dingen die ik zelf ook graag wilde weten. Ik ging dus op zoek naar alle verschillen en nieuwe features en deze kan je allemaal ontdekken in dit Garmin Fenix 7 vs 6 vergelijk.

Garmin Fenix 7 vs 6; design en premium functies

Net als bij de Garmin Fenix 6 moet je bij de opvolger ook nog even kiezen welke editie je precies wilt hebben en welk formaat behuizing je om je pols wilt dragen. Het grote verschil tussen de Fenix 6 en 7 is dat bij de nieuwe versies er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen premium functies. Elke editie van de Garmin Fenix 7 heeft alle premium functies standaard inbegrepen, terwijl dit bij de Garmin Fenix 6 niet het geval was.

De premium functies van de Garmin Fenix 6 waren de volgende:

 • Trendline popularity routing;
 • PacePro;
 • Skikaarten;
 • Muziek vooraf te laden, zodat je je smartphone niet per sé op zak moet hebben.

Het al dan niet aanwezig zijn van deze functies kon je terugvinden in de benaming van de horloge. Wanneer de functies inbegrepen waren kreeg de horloge het label “PRO”.

De Garmin Fenix 7 heeft al deze functies standaard inbegrepen in alle edities van het multisporthorloge. Een Pro-versie van de Fenix 7 zal je dus niet vinden.

Behuizing

In vergelijking met de Garmin Fenix 6 verandert er niets qua keuze van de behuizing. Ook de Fenix 7 kan je in drie formaten verkrijgen:

 • 42 mm (Fenix 6S/7S)
 • 47 mm (Fenix 6/7)
 • 51 mm (Fenix 6X/7X)

Ik koos bij de Garmin Fenix 6 voor het grootste formaat omdat ik gewoonweg het grootste en duidelijkste scherm wou hebben. Heb je smallere armen/polsen dan is een kleiner formaat misschien beter. Daarnaast koos ik voor de premium functies op mijn 6X waardoor deze de naam 6X Pro draagt. De nieuwe Fenix 7X is dus “hetzelfde” als de 6X Pro aangezien de premium functies standaard inbegrepen zijn bij alle Fenix 7 edities.

Mijn Garmin Fenix 6X Pro met custom wijzerplaat

Garmin Fenix 7 vs 6 edities

Eénmaal je de keuze qua behuizing gemaakt hebt moet je nog de precieze editie kiezen die je wenst te hebben. Ook hierin zit een klein beetje verschil tussen de Garmin Fenix 7 en Fenix 6.

Bij beide horloges heb je de keuze uit 3 edities:

 • Fenix 6: standaard / sapphire / solar
 • Fenix 7: standaard* / solar / sapphire solar

*wanneer je kiest voor de Fenix 7X (51mm) heb je enkel keuze uit de solar of sapphire solar versie. Een standaard versie is er niet van de Fenix 7X.

De edities met Solar zorgen ervoor dat de batterijduur drastisch verlengd wordt. Door de horloge outdoor te gebruiken zal de batterij door zonne-energie extra opgeladen worden. De sapphire edities beschikken over krasbestendig saffierglas. Kies je voor de saphhire solar editie dan heb je zowel de zonne-energie als het saffierglas.

Garmin Fenix 7X solar
Garmin Fenix 7X Solar

Uiterlijk

Op het gebied van uiterlijk en looks is er weinig nieuws te melden bij de Fenix 7. De schermgrootte is hetzelfde gebleven en beide horloges zijn standaard uitgerust met Corning Gorilla Glass DX.

De knoppen aan de zijkant zijn bij de Fenix 7 wel extra afgeschermd. Dit om te voorkomen dat je ze per ongeluk zou bedienen.

Garmin Fenix 7 vs 6, wat is er nieuw?

Een nieuwe versie vraagt natuurlijk ook om nieuwe features, eigenschappen en mogelijkheden. Hoewel het al bij al nog best meevalt zijn er toch enkele nieuwigheden die je misschien wel de moeite en de extra kostprijs waard zijn. Hieronder vind je de belangrijkste nieuwigheden van de Garmin Fenix 7.

Touchscreen

In tegenstelling tot de Fenix 6 heeft de Fenix 7 een touchscreen. De Fenix 6 kon je enkel met de 5 knoppen bedienen, de Fenix 7 voegt daar nu nog een touchscreen bediening aan toe.

Het handige aan deze toevoeging is dat je het touchscreen van de Fenix 7 ook gewoon kan uitschakelen. Ben je geen fan of liefhebber van touchscreens dan valt de Fenix 7 nog niet meteen door de mand. Je kan de horloge immers ook gewoon met de 5 knoppen bedienen net zoals bij zijn voorganger.

Je kan het touchscreen eveneens per sportprofiel in- of uitschakelen.

Het touchscreen is voornamelijk handig wanneer je vaak gebruikt maakt van de mappen en navigatie. Je kan dankzij het touchscreen de routes op de map vlotter bekijken. Enkel het in- en uitzoomen dient wel nog met de knoppen te gebeuren.

Dankzij het touchscreen kan je ook vliegensvlug door de menu’s swipen. Dit gaat beduidend sneller dan met de knoppen.

Flashlight op de Fenix 7X modellen

Een feature waar best veel om te doen is bij de Fenix 7 is de led-flashlight. Deze zaklamp feature is weliswaar enkel aanwezig op de 7X modellen.

De zaklamp is erg fel en te vergelijken met de zaklamp op de meeste smartphones. Je kan de intensiteit aanpassen en je kan verschillende modi instellen.

Een leuke modus is de cadans-modus. In deze modus gaat de zaklamp op het ritme van jouw cadans flikkeren. Het Led-lampje schijnt wit bij een voorwaartse beweging van de armen en rood wanneer de arm naar achteren beweegt.

De led-zaklamp kan zowel in het dagelijkse leven van pas komen als wanneer je een activiteit in de schemer of het donker beoefent.

Multi-band GNSS(sapphire solar editie)

Net als de Fenix 6 is de Fenix 7 een multisport GPS horloge. Dit wil zeggen dat de horloge gebruikt maakt van GPS-signalen en satellieten om je positie te herkennen, routes te volgen en te registreren en te navigeren.

De multi-GNSS en multi-band GNSS (de nog accuratere versie van multi-GNSS) is enkel beschikbaar op de sapphire solar edities van de Garmin Fenix 7. Multi-band GNSS zorgt ervoor dat het gps-signaal veel accurater en juister is. Dit is simpelweg te danken aan het feit dat de horloge door deze functie gebruikt maakt van alle satellieten tegelijkertijd.

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar kaarten en gps
Garmin Fenix 7X sapphire solar

Batterijduur Garmin Fenix 7 vs 6

De batterijduur is natuurlijk ook niet onbelangrijk bij een multisporthorloge. Voor duursporters of bij meerdaagse avonturen is het natuurlijk belangrijk dat de batterij lang genoeg meegaat, zeker wanneer je de batterij in tussentijd niet kan opladen.

De batterijduur van de Fenix 6 was al uitmuntend. je zou denken dat het niet beter kan. Echter is niets minder waar, want de Fenix 7 doet er nog een aardige schep bovenop. In alle modi is de batterijduur van de Fenix 7 beduidend beter dan die van zijn voorganger. In onderstaand overzicht kan je de verschillen per type en modus vergelijken.

ModusFenix 7S / 7 / 7XFenix 6S / 6 / 6X
Smartwatch11d / 18d / 22d9d / 14d / 21d
GPS37u / 57u / 89u25u / 36u / 60u
Expedition GPS26d / 40d / 62d20d / 28d / 46d
Smartwatch Solar14d / 22d / 37d10,5d / 16d / 24d
GPS Solar46u / 73u / 122u28u / 40u / 66u
u = uur / d = dagen

Zoals je kan zien in de tabel is de batterijduur van de Garmin Fenix 7 vs 6 toch wel verbeterd, zeker wanneer je voor de Solar-editie kiest. Dit zijn natuurlijk theoretische waarden die beïnvloed worden door al de andere dingen die meedraaien op de achtergrond tijdens het gebruiken van de horloge.

Instellingen wijzigen in Garmin Connect via smartphone

Bij de Fenix 6 moet je de datavelden van de verschillende sportprofielen op de horloge zelf instellen. Er zijn echter wel enkele functies en data die je via Garmin Connect kan aanpassen. Bij de Fenix 7 is dit nog veel uitgebreider en kan je haast alles via de Garmin Connect op je smartphone aanpassen.

Deze aanpassen gebeuren in real-time en worden automatisch gesynchroniseerd met de Fenix 7. De configuratie via de smartphone en Garmin Connect app is eenvoudig en komt het gebruiksgemak ten goede.

Real-time stamina

Met de real-time stamina functie kan je jouw inspanningen op de voet volgen. Je krijgt een duidelijk overzicht en inzicht in jouw uithoudingsvermogen tijdens de activiteit, zowel op korte als lange termijn. Hierdoor krijg je ook meteen een (theoretische) schatting van wanneer al jouw energie opgebruikt is of zal zijn. Je kan hiermee in bepaalde mate rekening houden en dit voor elk type activiteit gebruiken. Of het allemaal 100% juist is zal je zelf wel merken aan het gevoel dat je hebt tijdens de inspanning.

Garmin Fenix 7 stamina
Garmin Fenix 7

Visual Race predictor

Deze functie was ook al aanwezig op de Fenix 6. Met deze functie wordt er een schatting gemaakt van jouw 5k, 10k, halve en hele marathon tijd. Dit is een prognose op basis van jouw activiteiten die gemeten werden met de Fenix horloge. Bij de Fenix 7 werd deze functie een beetje uitgebreid, met name door duidelijke en overzichtelijke grafieken toe te voegen. Op deze grafieken kan je bekijken of je na verloop van tijd daadwerkelijk progressie hebt gemaakt.

Up Ahead

De up-ahead functie is handig wanneer je de navigatie- en kaartfuncties vaak gebruikt. Wanneer er POI (point of interest) punten op de route liggen (of waypoints die je zelf hebt aangemaakt, bijvoorbeeld een winkel, toilet, bevoorradingspost,…) krijg je deze overzichtelijk weergegeven op de horloge. Ook kan je bekijken welke POI’s er aan zitten te komen en hoe ver je nog van dit punt verwijderd bent.

Deze POI’s kan je in Garmin Connect en Garmin Connect mobile een eigen naam en icoontje meegeven. Je kan uit meer dan 50 verschillende soorten waypoints kiezen om aan jouw route toe te voegen.

Garmin Fenix 7 Solar up ahead
Garmin Fenix 7 Solar

Gratis topo-kaarten downloaden via de map manager

Met de Fenix 7 kan je met de map manager via een WiFi verbinding toopgrafische kaarten en gebieden rechtstreeks downloaden via het horloge. Op de sapphire solar edities van de Fenix 7 zijn de kaarten vooraf ingeladen. Op de solar en standaard edities is dat echter niet het geval.

Waar je echter wel rekening mee moet houden wanneer je kaarten gaat downloaden is het geheugen van de Fenix 7. De standaard en solar edities hebben 16GB aan geheugen, terwijl de sapphire solar editie 32GB ter beschikking heeft. Je kan dus nooit alle topo-kaarten van overal ter wereld naar het horloge downloaden, simpelweg omdat er geen ruimte voor is.

In de praktijk is bovenstaande natuurlijk niet nodig. Echter duurt het downloaden van de kaarten wel vrij lang. Bereid je dus zeker goedvoor en zorg dat je tijdig de juiste kaarten op de Fenix 7 hebt geïnstalleerd.

Nieuwe sportprofielen

Naast de vele sportprofielen waaruit je bij de Fenix 6 al kon kiezen zijn er nog enkele toegevoegd bij de Fenix 7. Zo kan je voortaan ook kiezen voor de onderstaande work-outs en profielen:

 • Kitesurfen
 • Kiteboarding
 • Windsurfen (met nieuwe SpeedPro functie voor speedsurfers, die de beste 5 rondjes en maximale snelheid toont)
 • HIIT(High Intensity Interval Training)
Garmin Fenix 6X Pro favoriete profielen
Mijn favoriete profielen op de Garmin Fenix 6X Pro

Health Snapshot

De health snapshot functie kan je gebruiken om bijvoorbeeld elke dag (op hetzelfde tijdstip) te bekijken hoe het gesteld is met jouw algemene gezondheid. Voor deze test moet je gewoon 2 minuten gaan zitten en de horloge zijn ding laten doen/ Voor deze test meet de horloge de volgende 5 waarden:

 • Hartslag in rust
 • Ademhaling
 • Stresslevel
 • PulseOx (meet de verzadiging van zuurstof in de bloedbaan)
 • HRV ( de tijd tussen twee hartslagen)

Na de test krijg je de waarden zowel op de horloge als in Garmin Connect te zien. Je kan er zelfs een pdf-file van maken als je dat wenst. Het spijtige aan deze functie is dat je niet kan bekijken hoe de waarden zich verhouden ten opzichte van andere of eerdere metingen.

Garmin Fenix 7 health snapshot
Garmin Fenix 7

Gen 4 Elevate Optical HR sensor

De Garmin Fenix 7 meet de hartslag constant zowel gedurende de dag als tijdens al de workouts waarbij je de Fenix 7 gebruikt.Deze Gen 4 Elevate Optical heartrate sensor is de nieuwste versie van de optische hartslagsensor. Naast het feit dit de nieuwere versie is, die ook in de Venu serie gebruikt werd, is er niet veel veranderd ten opzichte van de Fenix 6.

Vind je de metingen niet accuraat genoeg dan is het zelfs beter om een hartslagband om de borst te dragen. Een borstband zorgt sowieso voor nauwkeurigere metingen van de hartslag.

Garmin Fenix 7 vs 6; upgraden of niet?

Naast de bovenstaande functies en eigenschappen is er geen verschil tussen de Fenix 7 en Fenix 6. Heb je net zoals mij een Garmin Fenix 6 is het dan de moeite en het geld waard om te upgraden? Dat is natuurlijk in grote mate afhankelijk van wat jij allemaal verwacht van jouw sporthorloge. In mijn ogen is de Fenix 6 upgraden momenteel nog veel te vroeg. Zeker omdat de Fenix 6 meer dan genoeg kwaliteiten en functies heeft. Maar dan spreek ik natuurlijk voor mezelf.

3 redenen om te upgraden

Toch zijn er enkele nieuwe features die toch upgraden niet eens zo gek maken. Zeker wanneer je een duursporter bent of regelmatig lang of zelfs meerdere dagen na elkaar op pad bent kan de langere batterijduur van de Fenix 7 een reden zijn om te upgraden.

Ook wanneer je veel navigeert en gebruikt maakt van de kaarten en GPS kan een upgrade vanzelfsprekend zijn. De multi-GNSS en multi-band GNSS zorgen ervoor dat routes en navgatie nog accurater en correcter weergegeven worden. Vind je dat belangrijk en vind je dat bij jouw huidige Fenix 6 een hekel puntje, dan is de keuze voor de Fenix 7 zeker niet onverstandig.

Heb je de Fenix 6 dan zal je ongetwijfeld al gewend zijn aan het gebruik van de knoppen en een touchscreen dus zeker niet missen. Die knoppen werken trouwens heel erg goed. Een touchscreen heb ik persoonlijk nog geen enkele keer gemist bij deze horloge. En eerlijkheid gebied mij te zeggen dat. ik niet de grootste liefhebber ben van touchscreens op mijn sporthorloge.

Vond je het toch jammer dat de Fenix 6 geen touchscreen heeft dan is de Fenix 7 de oplossing voor jou. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je voor dat touchscreen wel een aardige duit gaat moeten neertellen. Of het die meerprijs waard is en je alleen daarom de Fenix 6 aan de kant gaat schuiven moet je helemaal zelf beslissen.

Redenen om niet te upgraden

De nieuwe functies van de Garmin Fenix 7 zijn in mijn ogen niet zo heel erg overdonderend om meteen mijn Fenix 6 aan de kant te schuiven. Want vergeet natuurlijk niet alle andere functies van de Fenix 7 ook aanwezig zijn op de Fenix 6. En wees eens eerlijk, hoeveel van die functies heb je ondertussen al gebruikt. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat ik nog lang niet het volledige potentieel van de erg uitgebreide Fenix 6 heb benut. Kan jij je daarin ook vinden dan is het misschien nog geen tijd om te upgraden.

Ondertussen kan je de Fenix 6 wel wat voordeliger op de kop tikken. Toch is ook deze multisporthorloge voor de meeste gebruikers een aardige investering geweest. Een nieuwe investering van dit kaliber is misschien wat teveel van het goede. Al moet je natuurlijk jouw rekening helemaal zelf maken.

Garmin Fenix 7 vs 6 prijzen vergeleken

Over de prijs in het algemeen valt natuurlijk ook wel wat te zeggen. De prijs van de Fenix 7 is erg hoog. De standaard Fenix 7 en 7S heb je vanaf een kleine €700. Vanaf daar gaat de prijs enkel de hoogte in tot net geen €1200 voor de Fenix 7X sapphire solar. Dat zijn natuurlijk erg hoge bedragen.

De goedkoopste Fenix 6, de 6S zonder premium functie staat, bij het schrijven van dit artikel (januari 2022), voor een kleine €450 geprijsd op de website van Garmin. Voor een dikke €100 extra heb je ook de premium functies en heb je, op de nieuwe functies na, dezelfde sporthorloge als de Fenix 7S in handen.

Zowel de sapphire als de solar versie van de Fenix 6X Pro koop je voor een kleine €900, wat evenveel is als de Fenix 7 solar, maar wel beduidend goedkoper dan de sapphire solar editie.

De prijzen variëren ook binnen elke editie afhankelijk van het polsbandje dat je wenst te hebben.

Belangrijke tip voor veganisten

Hoewel je niet snel iets verkeerd kan kopen in het geval van de Garmin Fenix 7 is het toch opletten geblazen voor één enkel dingetje. Er is namelijk ook een polsbandje uit chestnut leer te verkrijgen. Als veganist is het belangrijk om dit polsbandje dan ook niet aan te kopen. Gelukkig is er meer dan voldoende keuze en is het aanbod polsbandjes met leer eerder beperkt.

Pas op voor deze addertjes onder het gras

Het voordeel van de Fenix 7 is natuurlijk wel dat je standaard alle premium functies inbegrepen hebt, ongeacht welke editie je kiest. Echter zit er wel weer een addertje onder het gras. De Multi-band GNSS vind je dan weer enkel op de sapphire-edities en enkel de duurste sapphie solar edities hebben het meeste geheugen en de topo-kaarten vooraf geïnstalleerd.

Ook het led-flashlight is beperkt en enkel aanwezig op de Fenix 7X edities.

Conclusie: Garmin Fenix 7 vs 6; welke moet je kopen?

De Garmin Fenix 7 is overduidelijk een verbetering ten opzichte van de Fenix 6. Echter wil dat natuurlijk niet zeggen dat de Fenix 6 niet goed meer is of meteen vervangen moet worden. Omdat ik zelf een Fenix 6X Pro heb kan ik je alvast zeggen dat de 6 nog heel erg lang zal kunnen meegaan. Op zich maakt het niet uit hoe sportief je precies bent, de Fenix 6 kan heel erg veel dingen meten en registeren.

Ben je al in het bezit van een Fenix 6 dan is mijn advies om te blijven gebruiken. Ben je toch overtuigd dat de nieuwe functies van de Fenix 7 voor jou een meerwaarde kunnen betekenen dan kan je ervoor kiezen om toch te upgraden. In alle andere gevallen zou ik het bij de Fenix 6 houden.

Heb je echter nog geen multisporthorloge of heb je een ouder model dat aan vervanging toe is? In dat geval zou ik altijd voor de Garmin Fenix 7 gaan. Zeker omdat alle premium functies standaard in alle edities aanwezig zijn. Je hoeft dus niet per sé voor de duurste Fenix 7 te kiezen. Let wel op de enkele addertjes onder het gras die je eerder in dit artikel kon lezen.

Ben je net als mij een multisporten dan is een sporthorloge uit de Fenix serie zeker en vast een puike investering. De Fenix 6 gaat enkel maar voordeliger beschikbaar worden tot de voorraden uitgeput zijn en deze niet meer bijgemaakt worden. De Fenix 7 raden we enkel aan als je nog geen multisporthorloge hebt of de nieuwe functies van de Fenix 7 voor jouw echt een meerwaarde kunnen betekenen.

Heb jij ervaring met de Fenix 6 of heb jij interesse in de Fenix 7, laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Deel dit bericht:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten