Vegan maaltijdshake; een goed idee? Dit zijn de voor- en nadelen!

Vegan maaltijdshake

Een maaltijd in de vorm van een shake oftewel een volledig drinkbare maaltijd; vegan maaltijdshakes doen nog steeds vele wenkbrauwen fronsen. Terecht of onterecht, daar willen we met dit artikel eindelijk eens duidelijkheid in scheppen.

Zijn zulke maaltijdshakes een goed idee? Wat zijn de voor- en nadelen van een vegan maaltijdshake? Zijn ze gezond? Kan je ermee afvallen? En waarom zou jij wel of niet een vegan maaltijdshake gebruiken? Op al die vragen willen we je in dit artikel een antwoord geven.

Wat in elk geval een feit is, is dat je de dag van vandaag haast niet meer om maaltijdshakes en andere soorten shakes heen kan; eiwitshakes, dieetshakes, ontbijtshakes, maaltijdshakes, etc… Je zou haast gaan denken dat koken niet meer nodig is en de keuken verkocht kan worden. Gelukkig is dat een beetje kort door de bocht en zal het zeker zo’n vaart niet lopen.

Wat is een maaltijdshake?

Een maaltijdshake is een volledige maaltijd in de vorm van een shake. Een maaltijdshake maak je door een poeder te vermengen met water of plantaardige melk. Ook zijn er maaltijdshakes te verkrijgen die meteen uit de verpakking drinkbaar zijn, de zogeheten maaltijddrinks.

Een maaltijdshake wordt vaak gelinkt aan afvallen of crashdiëten waardoor er toch nog een soort van taboe over heerst. Toch zijn er genoeg redenen om maaltijdshakes te gebruiken om andere redenen dan afvallen alleen.

Een maaltijdshake kan naast een vervanging van één of meerdere maaltijden ook een aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Waarom een maaltijdshake gebruiken?

 • Omdat het snel klaar is

Een vegan maaltijdshake kan je om diverse redenen gebruiken. Naast het gebruiken van maaltijdshakes om gewicht te verliezen worden maaltijdshakes voornamelijk gebruikt omdat ze binnen 30 seconden klaar zijn en het je enorm veel tijd kan besparen.

 • Als aanvulling

Daarnaast worden vegan maaltijdshakes ook door sportieve mensen gebruikt als extra aanvulling op hun dagelijkse voeding. Tijdens het sporten verbruik je immers veel calorieën, die je natuurlijk ook weer moet aanvullen zowel tijdens als na het sporten.

 • Voor extra calorieën

Kom je met je dagdagelijkse voeding niet aan de juiste hoeveelheid calorieën, dan kan een vegan maaltijdshake een makkelijke, snelle en gezonde oplossing zijn om toch voldoende calorie-inname te bekomen. Het is in elk geval veel verstandiger dan na het sporten in de koekjestrommel te grabbelen!

 • Omdat het lekker is

Vegan maaltijdshakes zijn er in verschillende smaken die vaak ook erg lekker zijn. Dit kan ook een goede reden zijn om (dagelijks) een vegan maaltijdshake te nuttigen. Je hebt er lekker mee gegeten/gedronken en je hebt de nodige voedingsstoffen binnen, win-win.

Kan je afvallen met een maaltijdshake?

We vertelden je al dat (vegan)maaltijdshakes voornamelijk gekend zijn omdat ze vaak gebruikt worden om af te vallen of gebruikt worden in crashdiëten. Nu zijn wij persoonlijk niet echt van van zulke crashdiëten omwille van het gekende jojo-effect na het beëindigen van het dieet.

Het is echter wel zo dat een vegan maaltijdshake je wel kan helpen om gewicht te verliezen of je gewicht te behouden. Het is zelfs mogelijk om bij te komen doormiddel van maaltijdshakes in je dagelijkse voeding te integreren.

Afvallen met behulp van vegan maaltijdshakes is eigenlijk erg makkelijk aangezien er je op de verpakking van de shake steeds kan terugvinden hoeveel kcal deze bevat. Op die manier krijg jij een accuraat inzicht in je calorie-opname.

Het is natuurlijk wel verstandig om gewone voeding te blijven consumeren tijdens je dieet. De calorie-inname van je gewone voeding berekenen vergt natuurlijk wel wat extra aandacht in vergelijking met dat van een vegan maaltijdshake.

Heb je niet de nodige kennis van zaken en de nodige zelfdiscipline, dan is het wel aan te raden je te laten bijstaan door een diëtist of personal coach om op een gezonde manier gewicht te verliezen of aan te komen.

Is een maaltijdshake gezond?

Hoewel er zeker en vast (vegan) maaltijdshakes te vinden zijn die ongezond zijn hoeft een maaltijdshake niet ongezond te zijn, mits je de juiste keuze maakt.

Het poeder van een gezonde maaltijdshake bevat bij voorkeur veel groenten, fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten en granen en weinig of geen toegevoegde suikers en additieven.

Een goede en gezonde maaltijdshake bevat alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. De belangrijkste voedingsstoffen zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heb je ook nog de nodige mineralen en vitaminen nodig.

Wanneer je een vegan maaltijdshake drinkt die de juiste hoeveelheden van al deze essentiële voedingsstoffen bevat en vrij is van ongezonde toevoegingen, dan kan je ervan uitgaan dat de vegan maaltijdshake gezond is.

Is de verhouding tussen de belangrijkste voedingsstoffen in een maaltijdshake niet in balans en zit deze daarnaast ook nog eens boordevol ongezonde additieven, dan laat je de (vegan) maaltijdshake maar beter links liggen.

Gezond of ongezond, weet dat ze er allebei zijn en dat je best even de ingrediënten en voedingswaarden bekijkt alvorens een vegan maaltijdshake in je winkelmandje te leggen.

Verderop in dit artikel vind je een selectie vegan maaltijdshakes die in onze ogen aan alle criteria voldoen en die je onder de noemer gezonde maaltijdshakes kan plaatsen.

7 voordelen van vegan maaltijdshakes

 • Weinig calorieën, maar toch een voldaan gevoel

Hoewel vegan maaltijdshakes wel de nodige calorieën bevatten is dit toch in veel gevallen minder dan de calorieën in een gewone maaltijd.

Echter is het wel zo dat de meeste vegan maaltijdshakes je een voldaan gevoel geven, waardoor je niet snel naar ongezonde (tussendoortjes) zal grijpen en zo de ochtend of namiddag vlotjes doorkomt tot de volgende maaltijd voor je klaar staat.

De vegan maaltijdshakes van Jakefood (orginal & sports) en Orangefit Hero bevatten bijvoorbeeld wel vergelijkbare calorieën invergelijking met een gewone (gemiddelde) maaltijd.

 • Bevat veel eiwitten, wat goed is voor spieropbouw

Zeker wanneer je een actieve levensstijl hebt waarbij je regelmatig gaat sporten is een vegan maaltijdshake altijd een goed idee. Zo’n shake bevat de nodige eiwitten die het spierherstel na een training bevorderen.

Eiwitten zijn immers de bouwstenen van de spieren en zorgen ervoor dat de deze kunnen groeien. Veel sporters drinken daarom vaak een eiwitshake na het sporten.

Heb je hier echter niet voldoende mee of stilt zo’n eiwitshake je honger onvoldoende, dan kan je deze vervangen door een eiwitrijke maaltijdshake. Op die manier verminder je ook weer het risico op het eten van ongezonde hapjes en tussendoortjes.

 • Bevat alle essentiële voedingsstoffen , vitaminen en mineralen

Wanneer je met een beetje aandacht een vegan maaltijdshake selecteert en aankoopt ga je hoe dan ook niet met een ongezonde maaltijshake opgescheept zitten.

Zoals je eerder al kon lezen zijn de ongezonde shakes er zeker ook, en die wil je koste wat het kost vermijden. Een gezonde en kwalitateve vegan maaltijdshake bevat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die het menselijke lichaam dagelijks nodig heeft.

Door de verpakking even grondig te scannen kan je meteen zien of de vegan maaltijdshake je van al deze stoffen voorziet.

 • Je weet wat je eet

Omdat het verplicht is alle ingrediënten, die in een vegan maaltijdshake zitten, op de verpakking te vermelden weet je altijd wat je precies in jouw lichaam gaat stoppen.

 • Makkelijk en snel

Werken, sporten, een huishouden en gezin, afspreken met vrienden en nog een beetje me-time, je moet er de dag van vandaag allemaal maar tijd voor hebben. Als veganist wil je dat drukke leventje uiteraard ook nog zo goed mogelijk combineren met gezonde en doordachte voeding.

Gezonde voeding met verse groenten en ingrediënten is vaak synoniem voor toch enkele uurtjes in de keuken vertoeven. Daarnaast grijpen we als sportieve veganisten ook niet zo graag naar fast food. Hoewel dat zeker wel een keertje moet kunnen houden we het toch liever wat binnen de perken.

Maar hoe kan je gezond eten, alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen en met een voldaan gevoel van tafel stappen én nog tijd over hebben voor andere dingen? Juist, met een vegan maaltijshake!

Binnen 30 seconden heb je dankzij een vegan maaltijdshake een complete maaltijd ter beschikking. Naast de korte bereidingstijd kost het je daarnaast ook niet veel tijd om de shake naar binnen te spelen.

Hoeft het toch allemaal niet zo snel en gehaast te gaan dan kan je je vegan maaltijdshake ook makkelijk meenemen in de shaker waarin je de shake hebt gemaakt. Op die manier kan je toch een tijdje van je shake genieten.

 • Meer tijd voor andere dingen

Een rechtstreek gevolg van het feit dat een maaltijdshake je tijd bespaart omdat het zo snel en makkelijk te bereiden is, is dat je tijd overhoudt voor andere dingen. In onze ogen weer een pure win-win situatie en belangrijk voordeel.

Wanneer je aan iemand vraagt hoe het gaat zal je de dag van vandaag vaak het antwoord krijgen dat hij of zij het erg druk heeft. Het is een tendens van de laatste jaren en het zal er natuurlijk niet op beteren.

Ongeacht op welk tijdstip (ochtend, middag of avond) je beslist een vegan maaltijdshake te drinken, het zal je hoe dan ook een berg tijd besparen.

Een ontbijtje of middagmaal bereiden en opeten, het neemt best wel wat tijd in beslag. Ook tijdens het werken zou je weliswaar tijd moeten maken om rustig te eten, maar daar beslist die ene extra vergadering misschien wel weer anders over.

Een maaltijdshake is een handig en snel alternatief wanneer de tijd in je nadeel verder tikt. Ook je drukke avondschema; socializen met vrienden, je afspraak in de sportclub of de sportwedstrijden van je kinderen kunnen roet in jouw uitgebreide avondmaal gooien.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om al jouw maaltijden te gaan vervangen door een vegan maaltijdshake enkel en alleen omdat je daardoor meer tijd hebt voor andere dingen. Is dat wel het geval, dan short er zeker wat aan jouw time-management.

Maar toegegeven, op sommige momenten kan het natuurlijk wel handig zijn of een keertje beter uitkomen als je eens niet in de keuken moet staan.

 • Veelzijdig en genoeg variatie

Een vegan maaltijdshake is toch altijd hetzelfde hoor ik je al denken. Toch hoeft een maaltijdshake niet saai of altijd hetzelfde te zijn.

Een vegan maaltijdshake kan je in veel verschillende smaken kopen. Hoeveel keuze je hebt qua smaken verschilt natuurlijk wel per merk, maar vaak heb je toch al keuze uit minstens twee verschillende smaken. Op die manier kan je toch voor de nodige afwisseling en variatie zorgen.

Heb je daarnaast toch een keertje geen zin om een vegan maaltijdshake te drinken maar wil je toch het voordeel hebben van alle voedingsstoffen die er in zitten? Dan kan je het poeder bijvoorbeeld een keer mengen door andere gerechten.

Denk hierbij maar aan vegan pannenkoeken, waarbij je het poeder door het beslag mengt. Daarnaast kan je het ook toevoegen aan plantaardige yoghurt of pudding. Je kan er echt alle kanten mee op.

Het is natuurlijk wel een beetje experimenteren aangezien de meeste vegan maaltijdshakes voornamelijk bedoelt zijn om als shake te gebruiken.

Maar goed, het is altijd handig om te weten dat je er nog andere dingen mee kan doen en dat er naast de verschillende smaken ook op andere manieren te variëren valt met het poeder van een vegan maaltijdshake.

5 nadelen van vegan maaltijdshakes

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wat voordelen aan een vegan maaltijdshake verbonden. Natuurlijk is er ook een keerzijde aan die medaille en zijn er ook enkele nadelen of minpuntjes aan maaltijdshakes.

Om uiteindelijk te kunnen beslissen of een vegan maaltijdshake wat voor jou is en binnen jouw dagelijkse voedingspatroon past moet je natuurlijk ook op de hoogte zijn van de mindere punten van zo’n maaltijdshake. Enkel op die manier kan je de beste keuze maken.

 • Het jojo-effect

Gebruik je vegan maaltijdshakes om gewicht te verliezen dan is het natuurlijk opletten geblazen voor het alom gekende jojo-effect.

Zodra je stopt met het nuttigen van de vegan maaltijdshakes loeren de kilo’s die je waarschijnlijk verloren bent meteen weer om de hoek. Dit is natuurlijk bij elke vorm van diëten het geval en het vraagt enige zelfdiscipline om alle verleidingen toch te weerstaan eens je op je beoogde gewicht zit.

Er zijn natuurlijk zat manieren om het jojo-effect te voorkomen.

In eerste instantie is een crashdieet waarbij je enkel leeft op vegan maaltijdshakes in onze ogen zeker niet de beste manier om gewicht te verliezen. Het is namelijk beter en gezonder om geleidelijk aan af te vallen. Ok, het neemt wat meer tijd in beslag voor jij weer in jouw favoriete broek of shirt past, maar het risico op het jojo-effect wordt hierdoor ook wel een heel pak kleiner.

Hoe dan ook is het belangrijk om dit allemaal in je achterhoofd te houden wanneer jij vegan maaltijdshakes gaat gebruiken om gewicht te verliezen.

 • Minder afwisseling en eentonig tov gewone voeding

Als voordeel gaven we aan dat er best wat variatie is betreffende de smaken van vegan maaltijdshakes. Natuurlijk is een veelzijdig avondmaal met verschillende soorten groenten en aardappelen, pasta of rijst sowieso qua variatie toch nog net wat anders.

Een vegan maaltijdshake kan hier nooit tegenop boksen en zal in onze ogen een volwaardig diner of avondmaal maar zelden kunnen vervangen. Daarom raden we aan om een vegan maaltijdshake voornamelijk als ontbijt- of lunchvervanger te eten en daarnaast dan een volwaardig avondmaal te eten.

Op die manier krijg je het beste van twee werelden, bespaar je toch nog tijd en krijg je in elk geval meer dan genoeg van alle voedingsstoffen binnen.

 • Toch geen voldaan gevoel achteraf

Een nadeeltje dat je wel vaker hoort is dat mensen niet voldaan zijn na het drinken van een (vegan) maaltijdshake en daardoor toch nog (ongezonde) tussendoortjes nodig hebben gedurende de dag.

Dat is natuurlijk erg jammer maar is het is vaak wel een probleem dat in bepaalde maten te vermijden is door de juiste vegan maaltijdshake aan te kopen. Zoals we eerder al uitlegden in dit artikel is het belangrijk de achterkant van de verpakking goed te bekijken alvorens deze definitief in je winkelmandje te leggen.

Heb jij een zwak voor de ongezonde tussendoortjes en versnaperingen gedurende de dag? Kies dan zeker voor een maaltijdshake met voldoende kilocalorieën.

 • Niet meer kauwen

Een vegan maaltijdshake loopt makkelijk binnen en je moet er niet op kauwen. Een snelle hap mag je een vegan maaltijdshake zeker noemen.

Echter is het wel zo dat kauwen op je voeding toch wel belangrijk is.

Het is belangrijk voor de vertering van het voedsel, je geheugen en de spieren in je kaken. Daarom is het toch raadzaam om niet al je maaltijden zomaar te gaan vervangen door vegan maaltijdshakes

 • Het sociale aspect; minder gezellig tafelen

Tenzij je vaak in je eentje eet, bewust of onbewust, is eten toch een vrij sociale gebeurtenis die vaak met het gezin, vrienden of familie een extra leuke dimensie krijgt. Je kan natuurlijk rond de tafel zitten met allemaal een shakebeker voor je neus, maar gezellig is dat natuurlijk niet.

Het sociale aspect en de gezelligheid van samen eten gaat met vegan maaltijdshakes dus een beetje verloren. Ook hier geldt weer dat een gezonde combinatie van vegan maaltijdshakes én gewone voeding de gulden middenweg is.

Welke vegan maaltijdshake is het beste? Waar moet je op letten?

In het ruime aanbod van vegan maaltijdshakes de beste shake keuze maken hangt naast verschillende factoren ook in bepaalde mate van jezelf af. Naas thet feit dat de beste vegan maaltijdshake alle noodzakelijke voedingsstoffen, mineralen en vitaminen moet bevatten, moet je de shake natuurlijk ook nog vlot naar binnen kunnen werken.

Smaken verschillen nu eenmaal van persoon tot persoon waardoor een bepaalde vegan maaltijdshake qua smaak voor de ene persoon erg lekker en voor de andere wansmakelijk kan zijn.

Qua smaken kunnen we je daarom niet meteen op het juiste pad zetten, aangezien dit echt een persoonlijke kwestie is. Wel kunnen we kijken hoe goed de verschillende vegan maaltijdshakes presteren op vlak van voedingswaarden en in hoeverre ze gezond al dan niet ongezond zijn of ongezonde additieven bevatten.

In het onderstaande overzicht hebben we verschillende vegan maaltijshakes met elkaar vergeleken. Dit overzicht kan jou verder helpen met het maken van de beste keuze, volledig afgestemd op jou noden en behoeften.

Jake Food

De vegan maaltijdshakes van Jake kan je in 6 verschillende smaken verkrijgen; banaan, oaty vanilla, bosvruchten, koffie, chocolade en kokosnoot. Al deze smaken kan je in drie verschillende versies kopen; light, orginal en sports.

De light-versie bevat weinig calorieën en helpt je om gewicht te verliezen of gewoon een lichtere maaltijd wil hebben.

Wil je op je gewicht blijven of gewoon genieten van een oerdegelijke vegan maaltijdshake als vervanging van een maaltijd, dan kies je voor de original.

Ben je een sportieve veganist of erg actief in je vrije tijd of op je werk dan kan je wel wat extra calorieën gebruiken en is de sports-variant, met meer calorieën de vegan maaltijdshake voor jou.

Een Jake Food vegan maaltijdshake bevat de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 665 kcal
 • Koolhydraten: 74,8 gr
 • Eiwitten: 43,4 gr
 • Vetten: 20,3 gr
 • Vezels: 14,2 gr
 • Vitaminen & mineralen: 26 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de orginal shake in de Oaty Vanilla smaak, de waarden verschillen per type shake (light / orginal / sports) en per smaak.

De vegan maaltijdshakes van Jake meng je simpelweg met 400 ml water en shake je in enkele seconden tot een lekkere en gladde shake. Elke verpakking bevat poeder voor 1 volledige maaltijdshake.

Heb je een beetje keuzestress door de grote diversiteit aan smaken, dan kan je opteren voor de Jake Food Starterbox. In deze box vind je verschillende smaken van de maaltijdshakes, een shake-beker en nog enkele vitaminbars.

Wil je meer weten over de vegan maaltijdshakes van Jake Food, dan verwijzen we je graag door naar een ander kanaal waar we er reeds een review aan wijdden. Binnenkort kan je ook op dit platform een uitgebreide review over Jake Food vinden.

Jake Food review >>

Nutrifoodz

Nutrifoodz Complete

De vegan maaltijdshakes van Nitrifoodz kregen de naam “Complete” en dat mag je zeker letterlijk nemen. Deze vegan maaltijdshakes zijn het equivalent van een complete maaltijd. De Complete shakes zijn te verkrijgen in twee smaken; vanilla en chocolate.

De Complete vegan maaltijdshake bevat de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 394 kcal
 • Koolhydraten: 42,6 gr
 • Eiwitten: 28,9 gr
 • Vetten: 10,2 gr
 • Vezels: 6,8 gr
 • Vitaminen & mineralen: 31 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de Complete Vanilla maaltijdshake.

De koolhydraten in de Complete maaltijdshakes zijn van de langzame soort, waardoor je de hele dag energie hebt. Hierdoor is zijn de Complete maaltijdshakes erg geschikt voor duursporters.

De Complete maaltijdshakes meng je met 400 (1 scoop) of 600 ml (2 scoops) water.

Wil je meer weten over deze Complete vegan maaltijdshakes van Nutrifoodz en de interessante waarden en normen van dit bedrijf, bekijk dan zeker onze uitgebreide review en test.

Nutrifoodz review en ervaringen >>

Orangefit Hero

Orangefit Hero

Bij Orangfit werkt het net een beetje anders. Zij hebben namelijk een vegan maaltijdshake die voornamelijk bedoeld is als ontbijt. De Hero ontbijtshake kan je kopen in twee verschillende smaken; vanille en blueberry.

De Hero vegan maaltijdshake heeft volgende voedingswaarden:

 • Energie: 616 kcal
 • Koolhydraten: 70,9 gr
 • Eiwitten: 45 gr
 • Vetten: 17,3 gr
 • Vezels: 8,7 gr
 • Vitaminen & mineralen: 24 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de vanille smaak.

De Hero vegan maaltijdshake van Orangefit is makkelijk te bereiden. Door 4 of 6 scoops van het poeder te mengen met water is de ontbijtshake in een handomdraai klaar voor gebruik. Met één volledige verpakking maak je trouwens 10 vegan ontbijtshakes.

Orangefit Diet; Nr 1 van de consumentenbond

Wil je vegan maaltijdshakes voornamelijk gaan gebruiken om gewicht te verliezen, dan zit je bij Orangefit ook meteen op het juiste adres. De Orangefit Diet afslankshake is te verkrijgen in drie verschillende smaken; vanille, blueberry en choco.

 • Deze vegan afslankshake kwam in 2021 als NR 1 uit een test van de consumentenbond. In deze test van maaltijdvervangers kwamen vrijwel alle merken aan bod en werden 27 producten getest en vergeleken.

De Diet afslankshake bevat de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 249 kcal
 • Koolhydraten: 14,9 gr
 • Eiwitten: 29 gr
 • Vetten: 6,5 gr
 • Vezels: 7,1 gr
 • Vitaminen & mineralen: 25 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de vanille smaak.

Ook deze Diet afslankshake maak je simpelweg door twee scoops poeder te vermengen met water. Een volledige verpakking is goed voor 13 vegan afslankshakes.

Supsona

Supsona vegan maaltijdshake

De vegan maaltijdshakes van Supsona zijn te verkrijgen in drie verschillende smaken; vanille, aardbei en chocolade. Bij voorkeur drink je deze maaltijdshakes als ontbijt, echter kan het ook op andere momenten van de dag.

Een Supsona maaltijdshake bevat de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 406 kcal
 • Koolhydraten: 43 gr
 • Eiwitten: 28 gr
 • Vetten: 12 gr
 • Vezels: 8,7 gr
 • Vitaminen & mineralen: 25 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de vanille smaak.

Ook deze Diet afslankshake maak je simpelweg door twee scoops poeder te vermengen met water. Een volledige verpakking is goed voor 13 vegan afslankshakes.

De Supsona vegan maaltijdshake bereid je door 400 ml water te mengen met 125 gr poeder. uit een volledige verpakking haal je 4 vegan maaltijdshakes.

Supsona review en ervaringen >>

YFood Drink

YFood Vanille drink

Deze YFood drink is een drinkklare maaltijd in een handig flesje en is te verkrijgen in vijf smaken; vanilla, choco, banana, berry en coffee.

Een YFood drink heeft de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 500 kcal
 • Koolhydraten: 40 gr
 • Eiwitten: 26 gr
 • Vetten: 24 gr
 • Vezels: 8,4 gr
 • Vitaminen & mineralen: 26 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de vanille smaak.

Aan deze vegan maaltijd kan je meteen beginnen aangezien hij al klaargemaakt in de verpakking zit. Je kan de vegan YFood drink bestellen per 6 stuks. Elk flesje heeft een inhoud van 500 ml.

Sunwarrior Lean Meal Illumin8

Sunwarrior Lean Meal Illumin8

De vegan maaltijdshakes van Sunwarrior zijn te verkrijgen in vier verschillende smaken; chocolate, salted caramel, snickerdoodle en vanilla.

Deze vegan maaltijdshakes zijn laag in calorieën waardoor deze meer geschikt zijn om te gebruiken wanneer je gewicht wil verliezen of behouden.

Een Sunwarrior Lean Meal heeft de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 140 kcal
 • Koolhydraten: 14 gr
 • Eiwitten: 14 gr
 • Vetten: 3,5 gr
 • Vezels: 6 gr
 • Vitaminen & mineralen: 26 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de vanille smaak.

De Sunwarrior Lean Meal Illumin8 maaltijdshakes zijn te verkrijgen in potten van 720 gram, waar je zo’n 20 maaltijdshakes mee kan bereiden. Om de vegan maaltijshake te maken meng je 2 scoops van het poeder met je favoriete drank.

Bij Sunwarrior raden ze, voor het beste resultaat, aan om de vanilla smaak te mengen met notenmelk.

Green Gains Nutrition

Green Gains Nutrition

Deze vegan maaltijdshake van Green Gains Nutrition kan je kopen in twee verschillende smaken; caramel-zeezout en mixed berries. De verpakking van deze maaltijdshakes zijn composteerbaar dus ook erg goed voor het milieu.

Een vegan maaltijdshake van Green Gains Nutrition bevat de volgende voedingswaarden:

 • Energie: 264 kcal
 • Koolhydraten: 30 gr
 • Eiwitten: 24 gr
 • Vetten: 2,2 gr
 • Vezels: n/b
 • Vitaminen & mineralen: 20 soorten

Let op: dit zijn de voedingswaarden van de mixed berries.

De maaltijdshakes maak je door 70 gram poeder te mengen met 300 ml water. Eventueel kan je nog vers fruit toevoegen en het geheel in de blender mixen. Daarnaast wordt ook geadviseerd de shake verder nog te vermengen met amandel-, soja- of kokosmelk.

Vegan maaltijdshakes vergelijken

In de onderstaande tabel vind je een overzichtelijk vergelijk tussen de verschillende vegan maaltijdshakes die je hierboven hebt kunnen ontdekken.

Onder de tabel vind je nog extra informatie betreffende de verschillende voedingswaarden die in de tabel vermeldt worden.

Per ShakeCalorieënEiwittenVetten / (verzadigd)Koolhydraten / (suikers)VezelsVitaminen & mineralenSmaken
Jake Original Oaty Vanilla665 kcal43,4 gr20,3 gr (2,1)74,8 gr (9,3)14,226 soortenBanaan, oaty vanille, bosvruchten, koffie, chocolade, koksnoot
Jake light
Oaty Vanilla
494 kcal42,2 gr18,8 gr (2,5)35,4 gr (5,3)12,926 soortenBanaan, oaty vanille, bosvruchten, koffie, chocolade, koksnoot
Jake sports
Oaty Vanilla
743 kcal42,2 gr25,3 gr (3)85,4 gr (22,7)11,926 soortenBanaan, oaty vanille, bosvruchten, koffie, chocolade, koksnoot
Nutrifoodz Vanilla394 kcal28,9 gr10,2 gr (3,3)42,6 gr (1,2)6,831 soortenVanilla, choclate
Orangefit Hero Vanille616 kcal45 gr17,3 gr(2,3)70,9 gr (1,5)8,724 soortenVanille, blueberry
Orangefit Diet Vanille249 kcal29 gr
6,5 gr (0,9)14,9 gr (0,9)7,125 soortenVanille, blueberry, chocolade
Supsona Vanille406 kcal28 gr12 gr (1,6)43 gr (3,5)8,725 soortenVanille, aardbei, chocolade
Yfood Drink
Vanille
500 kcal26 gr24 gr (1,8)40 gr (4,2)8,426 soortenVanilla, Cacao
Sunwarrior Lean Meal Vanilla140 kcal14 gr3,5 gr (0)14 gr (0)622 soortenVanille, snickerdoodle, salted caramel, chocolate
Green Gains Nutrition mixed berries264 kcal24 gr2,2 gr (0,02)30 gr (4,2)Niet vermeld op de verpakking20 soortenMixed berries, salted caramel
Opgelet: de voedingswaarden kunnen bij andere smaken binnen hetzelfde merk afwijken van de waarden in de tabel.

Extra duiding bij de tabel

Koolhydraten en eiwitten

Het nut van de aanwezigheid van koolhydraten en eiwitten in een vegan maaltijdshake moeten we je vast niet meer uitleggen. Koolhydraten zorgen ervoor dat jij energie hebt gedurende de dag en eiwitten helpen de spieren versterken en herstellen na het sporten. Zeker en vast essentieel en twee voedingswaarden om goed op te letten.

Bij het aantal koolhydraten hebben we tussen haakjes ook vermeldt hoeveel van de koolhydraten bestaan uit suiker. Echter kunnen dit zowel suikers zijn die van nature in het product voorkomen of kunnen het toegevoegde suikers zijn.

Deze laatste vorm van suikers vermijd je beter aangezien dit erg ongezonde (kunnen) suikers zijn. Op zich zegt het getal niet zo bijzonder veel maar voor de volledigheid hebben we het erbij gezet.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen heb je nodig om te kunnen functioneren. Ze zorgen voor productie van hormonen en enzymen en dragen bij tot het in stand houden van je weerstand, stofwisseling en energiepeil.

Daarnaast zijn vitaminen en mineralen ook erg belangrijk voor de spieren en de goede werking ervan.

Vetten

Ook vetten zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Vetten zorgen ervoor dat bepaalde soorten vitaminen door de darmen opgenomen kunnen worden. Daarnaast dragen de onverzadigde vetten zorg voor je hart en vaten en spelen ze een belangrijke rol in het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Aantal calorieën (kcal)

De totale hoeveelheid calorieën geeft aan hoeveel energie de vegan maaltijdshake je oplevert. Het spreekt voor zich dat hoe hoger dit getal is des te meer energie je lichaam uit de maaltijdshake zal halen.

Bij sommige maaltijdshakes is de totale hoeveelheid calorieën lager, waardoor dergelijke shakes handig zijn wanneer je gewicht wil verliezen of behouden of gewoon minder energie nodig hebt.

Het is dus een beetje uitkijken waaraan jij het meeste belang hecht en wat jouw behoeften zijn qua voedingswaarden.

Conclusie

De voor- en nadelen van vegan maaltijdshakes waren je misschien niet allemaal vreemd. Het is nu aan jou om uit te maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen en of een vegan maaltijdshake bij jou en je voedingspatroon past.

In onze ogen is een vegan maaltijdshake nooit een slecht idee, mits je de richtlijnen die we in dit artikel gaven niet in de wind slaat. De supermarkten en webshops staan boordevol ongezonde shakes en drinks die door sterke marketingstrategieën vaak beter in het oog springen dan de gezonde(re) varianten.

Laat je in elk geval niet verleiden of overtuigen want gezonde vegan maaltijdshakes bestaan zeker en vast wel. Lees daarom steeds de verpakking goed door en let naast de voedingswaarden ook op de aanwezige ingrediënten.

We gaven je ook enkele suggesties betreffende gezonde vegan maaltijdshakes, waarvan we er zelfs meerdere zelf getest hebben en nog steeds op regelmatige basis gebruiken als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Wij hebben het nut, de voordelen en het praktische gemak van vegan maaltijdshakes al langer ontdekt en dat is vanaf vandaag misschien bij jou ook het geval. Laat het smaken!

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten