Wat is het verschil tussen een veganist en vegetariër?

Verschil tussen een veganist en vegetariër

“Ah, je eet geen vlees” of “eet je dan nog wel vis”. Dit hoor je wel vaker wanneer je zegt dat je vegetariër of veganist bent. Het is nog steeds niet voor iedereen duidelijk wat de één wel eet en de andere niet. Daarnaast zit er vaak ook nog een waas over wat het verschil is tussen een veganist en vegetariër.

Gelukkig ben je op dit artikel gestoten. Hierin vertellen we je alles wat je moet weten zodat het voor eens en voor altijd helemaal duidelijk is.

Wat is een vegetariër?

Een vegetariër is een persoon die geen voeding of producten eet waarvoor een dier gestorven of geslacht is. In het voedingspatroon van een vegetariër is dus geen plaats voor vlees, kip, vis en schaaldieren.

Het verrast je misschien, maar daar blijft het echter niet bij. Want er zijn zat nog andere voedingsproducten waarvoor dieren moeten sterven. Enkele voorbeelden daarvan zijn gelatine en rode kleurstoffen.

Gelatine wordt gemaakt van beendermeel, wat afkomstig is van dierlijke beenderen. Hiervoor is een dus een dier geslacht.

De rode kleurstof in snoepjes of olieverf (cochenille) is afkomstig van de schildluis. De luizen worden gedood voordat ze hun eitjes leggen. Deze eitjes, en in mindere mate het bloed, worden gebruikt om de kleurstoffen te maken.

Daarnaast zijn er ook vegetariërs die bepaalde kazen niet eten omdat deze stremsel uit de maag van kalfjes bevatten. Het kalfje wordt dus gedood om aan het stremsel te komen. Vandaar dat er vegetariërs zijn die hiervoor passen.

Ook op gebied van kleding gaat een vegetariër kledij uit echt leder, afkomstig van dieren, niet dragen.

Vis, zuivel en eieren als vegetariër?

Vegetarisme is dus net wat breder dan enkel “geen vlees eten”. Veel vegetariërs letten over het algemeen minder op het consumeren van zuivel en eieren. Ook hierin valt een onderscheid te maken met name;

  • Een ovo-vegetariër die geen zuivel, maar wel eieren eet;
  • Een lacto-vegetariër die geen eieren, maar wel zuivel eet.

Daarnaast heb je ook nog vegetariërs die toch nog vlees of kip eten; deze vallen dan eerder onder de volgende noemers:

  • Een pescotariër die zowel vis, eieren als zuivel eet;
  • Een pollotariër eet kip, eieren en zuivel.

Let op: een vegetarische burger uit de frituur is niet langer vegetarisch wanneer deze in dierlijk vet gebakken wordt. In België bakt men nog steeds voornamelijk in dierlijk vet. In Nederland is dit verboden.

Ook de kaas op jouw vegetarisch slaatje kan zomaar dierlijk stremsel bevatten, de kok weet dit vaak zelf niet. Als echte vegetariër is het dus ook opletten geblazen.

Wat is een veganist?

Een veganist is een persoon die geen voeding of producten eet en gebruikt die afkomstig zijn van dieren. Ook op dieren geteste producten zijn een no-go voor veganisten.

Een veganist eet geen vlees, kip, vis en schaaldieren. Daarnaast vermijdt een veganist ook alle andere producten, die afkomstig zijn van dieren. Het betreft hier zowel voedingsproducten als producten uit het dagelijkse leven.

Veganisten eten, in tegenstelling tot vegetariërs, ook geen kaas, eieren en honing. En ze dragen geen kledij uit bont, leer, suède en wol.

Veganisten gebruiken ook geen verzorgingsproducten en medicijnen die dierlijke ingrediënten bevatten of getest werden op dieren. In het geval van medicijnen is het echter soms wel onvermijdelijk wanneer het om (levens)noodzakelijke medicijnen gaat.

Een veganist zal dus altijd proberen om zoveel mogelijk, en voor zover het praktisch haalbaar is, dierenleed te vermijden. Dierenleed omvat niet alleen het doden of slachten van dieren, maar ook het gebruiken en laten gebruiken van dieren.

Conclusie: verschil tussen veganist en vegetariër

Een vegetariër consumeert en gebruikt dus wel dierlijke producten. We haalden al enkele voorbeelden aan van dergelijke producten zoals zuivel, eieren, gelatine en wol. Een veganist daarentegen probeert deze producten zoveel mogelijk te vermijden.

Zowel veganisten als vegetariërs dragen dus niet bij aan het doden en slachten van dieren. Maar onrechtstreeks draagt een vegetariër wel bij aan bepaalde vormen van dierenleed. Denk hierbij aan het weghalen van het kalfje bij de koe (voor de melk); het systematisch bezwangeren van koeien; het vermalen van mannelijke, voor de industrie nutteloze, kuikentjes.

Vegetarisme is natuurlijk een persoonlijke keuze en wordt vaak ook als een eerste stap richting veganisme gebruikt. Dat laatste kunnen we enkel en alleen maar toejuichen.

Handig om te weten is dat de dag van vandaag bijna alles vervangbaar is of een veganistisch alternatief heeft. Op die manier kan je toch alles eten en gebruiken, zonder dat daar dierenleed aan te pas komt.

Dankzij die evolutie wordt het veganisme steeds makkelijker en toegankelijker. Steeds meer mensen zetten daarom de stap naar een veganistisch voedingspatroon en dito lifestyle.

Ben je benieuwd wat een veganist dan precies allemaal eet of zoek je inspiratie? Bekijk dan zeker het onderstaande artikel en laat je inspireren:

Wat eet een veganist >>

Ben je zelf vegetariër of reeds veganist? Of denk je er al even over na om de switch te maken? Laat het ons zeker weten in een reactie!

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten