Dutch Nitrate energiedrank getest; ontdek de kracht van bietensap

Dutch Nitrate review

“The Natural Doping”, zo wordt de Dutch Nitrate energiedrank ook wel genoemd. Deze natuurlijke energiedrank zou het beest in je losmaken waardoor je nog beter gaat presteren, ongeacht welke sport je beoefent… Maar waar komt die beestachtige kracht dan precies vandaan en doet dit drankje ook echt wat het belooft?

Wij hebben het een keertje geprobeerd. In deze review kom je alles te weten over deze Dutch Nitrate natural doping!

Wij hebben zelf enkele losse blikjes kunnen kopen. Deze review is dus niet gesponsord door Dutch Nitrate. Je kan ook een Dutch Nitrate try-out pack kopen om zowel de “natural” als de “extreme” variant te kunnen testen.

Wat is Dutch Nitrate; the natural doping?

Bietenteler Gerrit en sportcoach Jan zijn de drijvende kracht achter Dutch Nitrate. Ze wilden een gezonde natuurlijke energiedrank op de markt brengen met enkel natuurlijke ingrediënten.

Omdat andere energiedranken meestal vol suikers, taurine, cafeïne en andere ongezonde stoffen zitten wilden ze het volledig anders aanpakken. Daarom kozen ze voor rode bieten, een nitraatrijke groente die ze zelf telen op hun akkers rondom Uitwijk in Noord-Brabant.

De Dutch Nitrate energiedrank is verkrijgbaar in twee varianten; natural en extreme. De natural versie zorgt voor verbeterde fysieke en mentale gezondheid en de extreme variant zorgt voor verbeterde sportprestaties.

Dutch Nitrate natural doping Natural en Extreme

Wat zijn de voordelen van Dutch Nitrate?

Om de voordelen en effecten van Dutch Nitrate te begrijpen is het in de eerste plaats belangrijk om te weten welke effecten rode bietensap op het lichaam heeft.

Wat zijn de voordelen van rode bietensap?

Rode bieten zijn nog niet zo heel erg lang geleden populair geworden bij sporters. Het maakte zijn intrede in de sportwereld op de Olympische Spelen van 2012 in London. Ondertussen zijn rode bieten een vaste waarde geworden in de sportwereld. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers uitgewezen dat rode bieten boordevol nitraten zitten.

Nitraten worden in je mond omgezet in nitriet en daarna in het bloed deels omgezet in stikstofoxide. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten gaan verwijden zodat er meer bloed doorheen kan. Hierdoor gaat de hartslag en bloeddruk omlaag en wordt het algemene zuurstofverbruik lager waardoor je inspanning langer zal kunnen volhouden.

Uit een Zweeds onderzoek uit 2007 bleek toen al dat nitraat sportprestaties konden bevorderen. Zo leidde de inname van extra nitraat tot 5% minder energieverbruik (tijdens een fietstest) bij verschillende geoefende proefpersonen.

Voordelen en effecten van Dutch Nitrate

Ondertussen zijn de positieve effecten van rode bietensap niet meer te ontkennen. Rode bietensap en dus ook deze energiedrank heeft de volgende effecten en voordelen:

 • Verhoogt de spierkracht;
 • Verbeterd de sprintcapaciteit;
 • Bevordert het uithoudingsvermogen.

Wat zijn de nadelen van Dutch Nitrate?

Naast de bovenstaande positieve effecten op de sportprestaties zijn er in de loop der jaren weinig tot geen negatieve effecten gevonden. Echter kan rode bietensap wel duizeligheid veroorzaken. Dit is voornamelijk het geval bij (een eerste inname) van grote hoeveelheden bietensap. De duizeligheid kan het gevolg zijn van een daling van de bloeddruk of maag- en darmproblemen.

Het is dus verstandig om, zeker de eerste malen, een beperkte hoeveelheid rode bietensap te gebruiken. Door het zeer hoge nitraatgehalte in de Extreme versie is het aangewezen deze niet vaker dan 4 maal per week te gebruiken.

Voor wie is Dutch Nitrate geschikt?

Bietensap is voornamelijk populair bij duursporters zoals marathonlopers en wielrenners. Echter kan het ook door krachtsporters en actieve mensen gebruikt worden om beter te functioneren en presteren.

Dutch Nitrate is natuurlijk 100% vegan en dus geschikt voor veganisten. De Extreme is niet geschikt voor zwangere vrouwen door het hoge nitraatgehalte.

Dutch Nitrate Extreme

Wat zijn de ingrediënten van Dutch Nitrate?

Qua ingrediënten ben je heel erg snel klaar in het geval van deze energiedrank. In elk geval al een zeer goed teken, en misschien nog meer als je de ingrediënten van dichterbij bekijkt…

Dutch Nitrate Natural

De natural bevat de volgende ingrediënten:

 • Bietensap (56,2%)
 • Water
 • Mangoconcentraat
 • Vitamine C

Slechts 4 ingrediënten die ook nog eens allemaal natuurlijk zijn. Daarnaast valt vooral het hoge percentage bietensap op. De Dutch Nitrate natural heeft de volgende voedingswaarden (per 100ml):

 • Energie: 34 kcal
 • Vetten: <0,5 g
  • Waarvan verzadigd: <0,5 g
 • Koolhydraten: 8,1 g
  • Waarvan suikers: 8,1 g
 • Vezels: <0,5 g
 • Eiwitten: <0,5 g
 • Zout: 0,09 g
 • Vitamine C: 203 mg

Deze natural variant kan je zowel voor, tijdens als na een training drinken. Belangrijk is wel om het blik goed te schudden alvorens het te drinken.

Dutch Nitrate Extreme

De Extreme variant van deze energiedrank heeft nog één ingrediënt extra namelijk voedingszuur. Daarnaast bevat het identiek dezelfde ingrediënten, maar wel een nog hoger percentage bietensap:

 • Bietensap (60,3%)
 • Water
 • Mangoconcentraat
 • Vitamine C
 • Voedingszuur

Eén blikje (250 ml) Extreme bevat 400 mg nitraat. Deze energiedrank kan je het best drinken ongeveer een uurtje vóór je gaat sporten of trainen. Op die manier haal je het maximale uit je trainingen.

De voedingswaarden van de Dutch Nitrate Extreme verschillen niet zo erg veel van de Natural:

 • Energie: 37 kcal
 • Vetten: <0,5 g
  • Waarvan verzadigd: <0,5 g
 • Koolhydraten: 7,8 g
  • Waarvan suikers: 7,8 g
 • Vezels: <0,5 g
 • Eiwitten: 1,2 g
 • Zout: 0,03 g
 • Vitamine C: 205 mg

Het is aanbevolen om niet meer dan 4 keer per week deze Extreme variant te drinken en best steeds in combinatie met een stevige workout of training. Mede door het hoge nitraatgehalte is de Dutch Nitrate Extreme niet geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Allergenen

Dutch Nitrate bevat geen allergenen, is 100% natuurlijk, plantaardig en vegan. Deze enegriedrnak bevat geen cafeïne en ongezonde toevoegingen.

Dutch Nitrate energiedrank getest; wat vonden wij ervan?

Een echte fan van rode bieten, als groente, ben ik helemaal niet. Elke daarentegen is er helemaal verlekkerd op. We waren dus best benieuwd of dat in het geval van de Dutch Nitrate ook het geval zou zijn.

Schudden voor gebruik!

Voor we aan de test begonnen checkte ik gelukkig nog even snel hoe je dit bietensapje precies moet gebruiken. “Goed schudden voor gebruik” het staat netjes vermeld op de achterzijde van het blik.

Dutch Nitrate in geur en kleur

Om te voorkomen dat er een fontein bietensap uit het blik spuit kan je best eventjes wachten om het blik na het schudden te openen. Het goedje is echt “bietrood” en net als bij de groente niet zo makkelijk van je handen, laat staan je kleding, te krijgen.

Na het openen van het blik kwam er toch wat bietensap uit de opening en kwam ook de bietengeur ons meteen tegemoet. De Dutch Nitrate ruikt, niet echt verrassend, ontzettend fel naar rode bieten. Die geur kan je lekker of heel erg onplezierig vinden. Bij mij neigde het eerder naar het laatste terwijl Elke de geur wel kon appreciëren.

Dutch Nitrate Natural bietensap

De smaaktest

Omdat geur en smaak heel erg met elkaar verbonden zijn werd ik al een beetje sceptisch aangezien rode bieten niet meteen mijn favoriete groente is. En ook de smaak kon mij persoonlijk niet heel erg bekoren. Elke daarentegen vond de smaak wel heel erg goed.

Het drankje is heel erg mooi rood van kleur waardoor het wel, zeker als je het uit een glas drinkt, erg aanlokkelijk is om het aan je lippen te zetten. Drink je uit het blik dan zie je van de kleur eigenlijk zo goed als niets.

De nasmaak van het rode bietensap blijft heel erg lang hangen. De nasmaak vond ik wel beter en lekkerder dan de smaak tijdens het drinken. Ook bij Elke bleef de bietensmaak lang hangen, wat dus in onze ogen eigen is aan de rode biet.

Effecten?

Mixed feelings over de smaak, wat we eigenlijk wel verwacht hadden. Wel had ik meteen de indruk, of toch na een tijdje, dat de natural variant je inderdaad wel een boost geeft. Ik voelde me na een tijdje wel wat fitter en alerter.

De Extreme variant ga ik binnenkort een keertje vóór een langere mountainbikerit proberen… De resultaten daarvan ontdek je binnenkort in deze review.

Dutch Nitrate Extreme

Dutch Nitrate kopen?

Om kennis te maken met de Dutch Nitrate Natural en Extreme kan je een try-out pakketje in huis halen. Je krijgt dan twee blikjes Natural en één blikje Extreme. Op die manier kan je de bietensapjes een keertje proberen en kijken of ze wat voor jou zijn.

Try-Out Pack >>

Ben je helemaal verlekkerd op deze natuurlijke bietensap booster dan kan je deze in een 8- of zelfs 24- pack aankopen.

Natural 8-Pack >>

Natural 24-Pack >>

Extreme 8-Pack >>

Extreme 24-Pack >>

Conclusie

Ben je fan van rode bieten of bietensap dan is de Dutch Nitrate zeker en vast een drankje dat je zal kunnen appreciëren. Het grote voordeel van deze energie booster is dat het alleen maar natuurlijke ingrediënten bevat en vrij is van cafeïne, taurine en andere stimulerende middelen.

De smaak van rode bieten is erg nadrukkelijk aanwezig in deze energiedrank. Lust je geen rode bieten dan zal je de Dutch Nitrate waarschijnlijk ook niet lusten. Toch valt er natuurlijk aan smaak wel te wennen mits je het regelmatig proeft en drinkt. En dat is zeker mogelijk in het geval van de Dutch Nitrate Natural.

Na het drinken van de Natural variant voelde ik meteen effect en was ik meteen weer wat opgewekter dan ervoor. Los van de smaak ben je er met deze energiebooster wel van verzekerd dat je geen ongezonde stoffen binnenkrijgt wat bij andere, en misschien lekkerdere, energiedranken wel vaak het geval is.

Ga ik de Dutch Nitrate nog een keertje proberen? Zeker en vast, want ik heb ze nu toch in huis.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten