Beste powerlift riem zonder leer; ontdek de top 5 van 2023

Beste powerlift riem

Als fanatieke krachtsporter is een powerlift riem haast onmisbaar. De extra stabiliteit en ondersteuning bij de zwaarste oefeningen zoals squat en deadlift zorgen ervoor dat je PR’s sneller zullen senuvelen.

Als veganist wil je natuurlijk een powerlift riem waar geen dier aan te pas gekomen is. Hoewel het merendeel van de fitness riemen en powerlift belts gemaakt is van leer zijn er gelukkig ook powerlift riemen zonder leer en het daarbij horende dierenleed…

In dit artikel ontdek je de beste powerlift riemen die niet gemaakt zijn uit leer* maar wel uit materialen waar geen dier aan te pas is gekomen. Zo kan je als vegetariër of veganist elke powerlift riem uit dit artikel zonder zorgen om je middel gespen en met het beste gevoel je workouts afwerken!

*Deze info kregen we bevestigd door de producent of konden we uit de productomschrijving op de officiële websites halen.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Element 26
element-26-powerlift-riem
 • Materiaal: 100% premium nylon
 • Van maat XS t/m XXL
 • Breedte 10 cm
 • Quick-release mechanisme
 • Zelfsluitende gesp
 • Gelijkmatige en consistente druk voor extra stabiliteit
 • Goedgekeurd voor fitnesswedstrijden en olympische spelen
 • Verkrijgbaar in 8 kleuren
Strength Shop
strenght-shop-powerlift-riem
 • Materiaal: synthetisch leer
 • Van maat XS t/m XXL
 • Sluiting: riot steel gesp (apart te verkrijgen)
 • Breedte 10 cm & dikte 10mm
 • IPF goedgekeurd en geschikt voor competitie
Wolfpack
wolfpack-powerlift-riem
 • Materiaal: synthetisch leer
 • Maat S t/m XL
 • Optimale ondersteuning
 • Breedte 10 cm en dikte 15 mm
 • Comfortabel
 • Handige gespsluiting
 • Ook verkrijgbaar met witte letters
Barbelts
barbelts-powerlift-riem
 • Materiaal: synthetisch leer
 • Maat XS t/m XXL
 • Comfortabel en duurzaam
 • Gietijzeren clipsluiting
 • Breedte 10 cm en dikte 10 mm
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren
Reeva 2.0
reeva-2.0-powerlift-riem
 • Materiaal: neopreen
 • Maat XS t/m XL
 • Met klittenbandsluiting
 • Slank ontwerp aan de buik
 • Bredere achterkant

Beste vegan powerlift riem

De onderstaande powerlift riemen zijn allemaal gemaakt uit nylon, neopreen of synthetisch leer. Geen enkele van de powerlift belts bevat echt leer dat afkomstig is van een dier. Dit hebben we zelf nagevraagd en bevestigd gekregen of konden we lezen in de productomschrijving op de officiële website van de producent.

Element 26; self-locking powerlift riem

Deze powerlift riem van Element 26 is een erg populaire en geliefde belt bij krachtsporters wereldwijd. De riem is voor 100% gemaakt uit premium nylon materiaal en heeft een breedte van 10 cm. Het leuke aan deze riem is dat je deze in maar liefst 8 verschillende kleuren kan verkrijgen.

Bekijk prijs >>

Daarnaast is de maatvoering ook erg uitgebreid waardoor haast elke krachtsporter de perfecte Element26 powerlift riem in huis kan halen. De maatvoering van deze powerlift belt gaat van maat XS tot en met XXL. Val je net tussen twee maten in dan kies je bij deze riem de kleinere maat.

De riem heeft een zelfsluitende gesp en een quick-release mchanisme waardoor je de riem vliegensvlug kan afdoen. De riem zorgt voor een gelijkmatige en consistente druk voor extra stabiliteit en ondersteuning.

Element 26 powerlift riem

De Element 26 powerlift riem is goedgekeurd voor fitnesswedstrijden en olympische competitie. Deze riem kan je dus zonder zorgen meenemen en gebruiken op al jouw wedstrijden.

Wij deden zelf navraag naar de gebruikte materialen in deze powerlift riem en kregen erg snel een antwoord. De riem is voor 100% gemaakt uit nylon en de patch met het logo is gemaakt van rubber.

Strength Shop

Deze powerlift riem van Strength Shop is gemaakt uit synthetisch leer en je kan deze, naast de zwarte kleur, verkrijgen met leuke prints waaronder Dark Leo en Leopard. Deze powerlift belt heeft een breedte van 10 cm en is 10 mm dik.

Bekijk prijs >>

Deze riem kan je verkrijgen van maatje XS tot en met XXL. De riem is eveneens IPF approved en kan dus in competities gebruikt worden.

Strenght Shop powerlift riem

De sluiting van deze riem, de riot steel gesp, is apart verkrijgbaar. De gesp is bestand tegen belasting tot 400kg. De powerlift riem zelf is geschikt voor alle niveau’s.

Wolfpack

Deze powerlift riem van Wolfpack is gemaakt uit synthetisch leer en verkrijgbaar met witte of bruine belettering. De riem zelf is enkel te verkrijgen in het zwart. Bij deze riem is de maatkeuze iets beperkter van maat S tot en met XL.

Bekijk prijs >>

De riem zorgt voor optimale ondersteuning en geeft je een comfortabel gevoel. De riem is 10 cm breed en is met 15mm iets dikker. De gespsluiting is eenvoudig in gebruik waardoor je de riem makkelijk en snel kan sluiten en weer openen.

Wolfpack powerlift riem

Deze powerlift belt is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is daardoor ook erg duurzaam. De riem is geschikt voor elke serieuze sporter die graag zware gewichten tilt.

Barbelts

Ook bij het merk Barbelts vind je een powerlift belt die gemaakt is uit synthetisch leer. Deze powerlift belt kan je verkrijgen in 3 verschillende kleuren; groen, grijs en zwart. De riem is 10 cm breed en heeft een dikte van 10 mm.

Bekijk prijs >>

De Barbelts powerlift riem is verkrijgbaar van maat XS tot en met maat XXL. Via de maattabel kan je de perfecte maatvoering kiezen. De maatvoering overlapt een beetje per maat, daarom kies je best altijd voor de maat waarbij je het meest centraal valt.

Barbelts powerlift riem

Het duurzame materiaal zorgt voor optimale ondersteuning en geeft je een comfortabel gevoel zelfs tijdens de zwaarste lifts. Deze riem wordt standaard geleverd met een gietijzeren clipsluiting die erg stevig en robuust is.

Reeva 2.0

Het merk Reeva is ook niet onbekend in de krachtsportwereld. In hun aanbod vonden we ook een powerlift riem die vrij is van dierlijk leer. Deze Reeva 2.0 powerlift belt is gemaakt van neopreen materiaal. De riem is enkel te verkrijgen in het zwart.

Bekijk prijs >>

Qua maat heb je bij deze riem de keuze van maat XS tot en met XL. Door de buiktaille ter hoogte van de navel te meten kom je meteen het perfecte maatje te weten.

Reeva 2.0 powerlift riem

Deze powerlift belt is uitgerust met een klittenbandsluiting waardoor je deze erg nauwkeurig perfect op maat kan maken. De riem is wat breder aan de achterkant waardoor je nog betere ondersteuning zal ervaren. Aan de voorzijde is de riem slanker wat voor extra comfort zorgt.

Hoewel deze riem licht is van gewicht biedt deze toch optimale ondersteuning.

Wat is een powerlift riem?

Een powerlift riem is een speciaal ontwikkelde riem die gebruikt wordt door krachtsporters. Zo’n riem biedt extra ondersteuning bij zware krachtoefeningen en wordt voonamelijk gebruikt door powerlifters, gewichtheffers, strongmen en natuurlijk ook strongwomen.

Powerlift riem

Een powerlift riem is gemaakt van stevig materiaal waaronder vaak dierlijk leer. Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven te verkrijgen waar geen dier aan te pas gekomen is. Enkele voorbeelden hiervan zijn nylon, neopreen en synthetisch leer.

De riem is ontworpen om strak rond de taille van de krachtpatser te zitten. Een powerlift riem kan verschillende soorten sluitingen hebben (zie verderop) om de powerlift belt op zijn plaats te houden zodat deze tijdens het uitvoeren van de krachtoefeningen niet verschuift.

Waarom een powerlift riem gebruiken?

Het belangrijkste doel van het gebruiken van een powerlift riem is om de intra-abdominale druk te verhogen tijdens zware krachtoefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken. Wanneer je de riem op de juiste manier en strak genoeg aan doet zorgt dit voor een verhoogde druk in de buikholte. Dit zorgt op zijn beurt voor meer stabiliteit in de rug en de core. Hierdoor ben je als sporter in staat om meer gewicht te tillen.

Daarnaast kan een powerlift riem je ook helpen om blessures te voorkomen. Door de verhoogde druk en extra stabiliteit worden zowel de wervelkolom als de buikspieren extra beschermd tegen overbelasting en andere letsels.

Voor wie is een powerlift riem (niet) geschikt?

Niet geschikt

Een powerlift riem is niet zomaar voor iedereen geschikt. In de eerste plaats is het belangrijk dat je zware krachtoefeningen op de juiste manier uitvoert en de juiste techniek hanteert. Zeker voor beginners is een powerlift riem nog niet meteen aan de orde, mede omdat zij toch nog niet de zwaarste gewichten zullen (kunnen) tillen. Als je pas begint heb je de extra ondersteuning nog niet nodig en kan je je beter focussen op het juist uitvoeren van de krachtoefeningen.

Ook wanneer je niet van plan bent om heel zware gewichten te tillen is een dergelijke riem niet nodig. Ook in dit geval is de juiste techniek veel belangrijker.

Heb je daarnaast de juiste techniek van een oefening nog niet helemaal te pakken, dan is het ook niet verstandig om al meteen een powerlift riem te gaan gebruiken.

Wel geschikt

Een powerlift riem is wel geschikt voor krachtsporters die heel zware gewichten tillen waaronder:

 • Powerlifters
 • Gewichtheffers
 • Strongman atleten
 • Bodybuilders
Powerlift riem

Voor de bovenstaande type krachtsporters is de extra ondersteuning van de onderrug en de buikspieren erg belangrijk gezien ze vaak maximale gewichten zullen tillen, zeker in competities. Ervan uitgaande dat ze de juiste techniek voor de verschillende oefeningen hanteren zal je bij dergelijke atleten vaak een powerlift riem rond hun middel zien zitten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een powerlift riem?

Zoals bij alle hulpmiddelen en accessoires zijn er zowel voor- als nadelen aan verbonden.

Voordelen

Meer stabiliteit en ondersteuning

Een powerlift riem zorgt voor een verhoging van de intra-abdominale druk in de buikholte. Dit zorgt ervoor dat er extra ondersteuning geboden wordt aan de onderrug en de core. Hierdoor wordt het risico op blessures en letsels verminderd wanneer er echt zware gewichten getild worden.

Verhoogde prestaties

Door de extra ondersteuning en stabiliteit die een powerlift riem biedt kan dit leiden tot een verbetering van de prestaties. In dit geval zou dit betekenen dat je zwaardere gewichten zal kunnen tillen.

Verminderen van spiervermoeidheid

Een powerlift riem zal door de extra ondersteuning er ook voor zorgen dat de spieren minder snel vermoeid geraken. Dit betekend dat je langer zou kunnen trainen.

Nadelen

Afhankelijk worden van de powerlift riem

Bij het dragen van een powerlift riem is er steeds het risico dat je er te afhankelijk van wordt en daardoor zonder riem niet meer de juiste techniek gebruikt bij de verschillende krachtoefeningen. Het is dus belangrijk dat je de riem enkel als hulpmiddel gebruikt en steeds onthoudt dat het juist uitvoeren van de oefeningen cruciaal is.

Bewegingsvrijheid wordt beperkt

Door het strak dragen van een powerlift riem heb je mogelijk wat minder bewegingsvrijheid. Dit kan er ook voor zorgen dat sommige oefeningen (met minder zware gewichten) wat moeilijker uit te voeren worden. Bij dergelijke en minder zware oefeningen is het dan ook verstandig om de riem even aan de kant te leggen.

Comfort problemen

Omdat een powerlift riem vrij strak gedragen dient te worden heeft dit wel wat gewenning nodig. In eerste instantie kan het wat ongemakkelijk voelen enerzijds door het strakke gevoel en anderzijds door het extra gewicht dat een riem met zich meebrengt. Het gebruik van een powerlift riem zou ook een invloed (in de vorm van een toename) kunnen hebben op de bloeddruk, met name de onderdruk.

Welke soorten sluiting zijn er?

Naast de verschillende materialen waaruit een powerlift riem gemaakt kan zijn, zijn er ook diverse verschillende soorten sluitingen. De meest voorkomende type sluitingen vind je hieronder:

Enkele gesp

Dit is één van de meest voorkomende sluitingen bij een powerlift riem. Deze sluiting bestaat uit een enkele metalen gesp die aan de voorkant van de riem is vastgemaakt. Dit type sluiting is erg eenvoudig in gebruik en zorgt eveneens voor een goede pasvorm.

Dubbele gesp

In tegenstelling tot de enkele gesp heb je bij dit type sluiting twee metalen gespen aan de voorkant.

Lever sluiting

De “lever” sluiting maakt gebruik van een metalen hendel aan de voorkant van de riem. Hierdoor kan je de riem snel vast- en losmaken. Ook dit type sluiting zorgt voor een strakke en veilige pasvorm.

klittenbandsluiting

Een klittenbandsluiting is ook erg gebruiksvriendelijk en maakt de riem erg en makkelijk verstelbaar.

Welke sluiting je precies kiest is in principe erg persoonsgebonden. Het is belangrijk dat je de powerlift riem makkelijk (en snel) kan aan- en uitdoen.

Hoe kies je de juiste maat powerlift riem?

Wanneer je een powerlift riem gaat kopen is het belangrijk dat je de juiste maat koopt. Enkel op die manier zal de riem je de beste ondersteuning geven bij het liften, tillen en heffen. Om de juiste maat te bepalen kan je de volgende stappen volgen:

 1. Meet je tailleomtrek op de plaats waar de riem komt te zitten (rondom de navel). Gebruik hiervoor een meetlint.
 2. Kies de juiste breedte van de riem. De breedte bepaalt de mate van ondersteuning. 10 cm is de meest gangbare breedte.
 3. Kies de juiste maat op basis van de maattabel.
 4. Pas de riem aan tijdens het eerste gebruik zodat je de perfecte pasvorm verkrijgt.

Hoe moet je een powerlift riem aan doen?

Het correct dragen van een powerlift riem is uiteraard erg belangrijk. Enkel op die manier zal je van de beste ondersteuning kunnen genieten tijdens het heffen en tillen van zware gewichten.

Volg de stappen hieronder om de riem op de juiste manier om te doen:

 1. Plaats de riem op de rug en zorg ervoor dat deze gelijkmatig over de rug ligt. De sluiting van de riem dient aan de voorkant te zitten.
 2. Span de riem aan door aan beide uiteinden van de riem te trekken. Zorg dat de riem strak om je taille zit, maar zeker ook niet te strak. Je moet uiteraard nog kunnen bewegen en zeker nog voldoende goed kunnen ademen.
 3. Positioneer de riem zodat deze in de perfecte positie om je taille zit. De riem moet op het punt zitten waar je het meeste hefvermogen nodig hebt. Meestal zal dit rondom de navel zijn. De riem moet ten allen tijde goed blijven zitten en mag niet verschuiven.
 4. Sluit de powerlift riem aan de hand van de sluiting.
 5. Na het liften moet je de riem veilig en gecontroleerd weer losmaken. Maak hiervoor eerst de sluiting los en schuif de riem daarna van je taille.

Conclusie

Een powerlift riem biedt extra ondersteuning tijdens het tillen van zware gewichten. Daarnaast bevordert het ook de stabiliteit waardoor je sneller persoonlijke records zal behalen. Een powerlift belt zorgt er ook voor dat de onderrug en de buikspieren minder zwaar belast worden. Ook kan het blessures helpen te voorkomen.

Een powerlift riem kan je verkrijgen in diverse materialen. Als vegetariër of veganist is het opletten geblazen aangezien veel riemen gemaakt worden van dierlijke huid. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor deze materialen waaronder synthetisch leer, nylon of neopreen.

Ook het type sluiting van de riem kan verschillen per riem en per merk. Dit is veelal een persoonlijke keuze.

Let er wel op dat je niet zomaar een powerlift belt in huis gaat halen want zo’n riem is niet voor iedereen de beste oplossing of hulpmiddel.

In eerste instantie is het belangrijk dat je de juiste techniek onder de knie hebt alvorens je een powerlift riem gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je de riem gaat gebruiken om fouten in techniek te compenseren. Hierdoor zal je zonder riem vaak in de verkeerde houding of met de verkeerde techniek de oefeningen gaan uitvoeren met alle gevolgen van dien.

Een powerlift belt is dus zeker niet geschikt voor absolute beginners. Ook mensen met rugproblemen vragen beter eerst advies bij een trainer of dokter. Krachtpatsers die reeds zware gewichten tillen en de juiste technieken onder de knie hebben kunnen wel baat hebben bij het gebruiken van een powerlift riem.

Kortom, ben jij klaar om jouw onbreekbaar gewaande persoonlijke records toch eindelijk eens te gaan verpulveren, denk er dan een keertje over na om gebruik te maken van een powerlift riem, en bij voorkeur eentje zonder dierlijk leed…

Heb je de perfecte powerlift riem voor jou gevonden? Dan kan je deze combineren met allerhande andere accessoires, zoals fitness handschoenen, lifting straps en knee sleeves, die het liften weer dat tikkeltje comfortabeler zullen maken. Uiteraard allemaal zonder dierlijk materiaal

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten